Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Sváteční pečená řepa

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Sváteční pečená řepa s černou rýží, mandarinkou a oříšky – neobvyklá kombinace chutí a barev, která oko i chuťové buňky potěší. Skvělý recept pro jakoukoli oslavu.

Ingredience
  • černá rýže
  • červená řepa
  • olej
  • mandarinka
  • piniové oříšky
  • pistáciové oříšky
  • petrželka
  • pažitka
  • sůl

Jíme Jinak nás naučilo milovat zeleninu, obilí a luštěniny. To všechno si dopřávám a v ničem se neomezuji i přesto, ž...

Jak připravit sváteční pečenou řepu

  1. Nakrájejte řepu na co nejtenčí plátky. Osolte. Dejte na plech s trochou oleje a troškou vody. Pečte.
  2. Ke konci pečení posypejte plátky řepy nasekaným česnekem, pistáciemi a piniovým semínkem. Dopečte a do šťávy, co se utvořila, přidejte mandarinkovou šťávu.
  3. Z uvařené černé rýže vytvořte polokoule. Na vrch naskládejte pečenou řepu, pokapejte šťávou a posypejte pažitkou a petrželkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Rýži můžete dát i do mističek  a nepiplat se s polokoulemi.
  • Není třeba nic vážit, řiďte se počtem strávníků.
  • Toto jídlo je sváteční, obecně se vyhýbáme kombinaci obilí a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si to můžeme dopřát, ale ne pravidelně.

Obměna

  • Místo mandarinky můžete použít pomeranč. Pozor, kůra citrusů nesmí být chemicky ošetřená, použijte bio plody.
  • Na posyp můžete použít i jiné oříšky a bylinky dle vaší chuti a fantazie.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale pozor na kusy ořechů

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

15 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...