- 2 hrnky vařené rýže
- 4 hrnky mouky (3 pšeničné, 1 ječné mouky)
- 1/2 hrnku oleje
- 1,5 hrnku vody
- 1 prášek do perníku bez fostátů (20 g)
- 1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky apod.)
- 1/2 hrnku ořechů/mandlí
- 8 lžic sladu
- 4 lžíce kakaa/karobu
- špetka soli
- olej a mouka nebo kokos na vysypání formy
Postup
- Zapneme troubu, aby se nahřála.
- Nasekáme větší kousky sušeného ovoce a ořechy na menší kousky.
- Vymažeme formu olejem a vysypeme kokosem nebo moukou.
- V míse smícháme všechny ingredience, podle potřeby přidáme mouku nebo vodu, aby těsto nebylo tekuté ani tuhé jako na chleba, spíše mazlavé. Na závěr přidáme prášek do perníku a po promíchání ihned dáme do trouby péct.
- Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
- Pečeme cca 60 minut na 200 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Praktické
- Forma by neměla být úplně plná, protože při pečení trochu nabude.
- Pokud nemáte prášek do perníku, použijte vinný kámen či kypřící prášek do pečiva a perníkové koření (skořice, badyán, hřebíček, anýz, vanilka)
- Počítejte s tím, že díky rýži a sušenému ovoci bude perník pěkně vláčný, tedy bude to spíš vlhčí dezert v porovnání se suchou moučnou klasikou. Nám tato chutná více, klasika je na nás moc suchá.
- Také je tento dezert mnohem sytější. Na výletě nás nasytil na dvě hodiny.
Obměna
- Pro bezlepkovou verzi můžeme použít bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, jáhlová, pohanková, čiroková nebo jejich kombinace a slad nahradit bezlepkovým sirupem nebo ovocným koncentrátem.
- Hotový perník můžete potřít povidly nebo polít polevou a ozdobit kokosem jako jsme to udělali my.
Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku, menším dětem je vhodné perník napařit místo pečení.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Všechny srdečně zdravím. Přihlásila jsem se moc brzo. Vyměnila jsem na dotaci 1 velké okno 5 m dlouhé a 6 malých okýnek. Sama se zedníkem jsem zapravovala malovala.
Byla jsem přihlášená na 5 dnů do Pieštan a do toho mi vyskočil krevní tlak, tak se to muselo léčit. Léky mi nesdli.
Tak to je již za mnou, tak jsem si otevřela Vaše stránky vypadá vše supr, ale je práce v zahradě.
Již se těším jak si udělám na Vaše vaření prostor. S láskou Marie
Tak to je moc velká dobrota .