Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Švestková čínská omáčka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna léto
sezóna podzim

Čínskou švestkovou omáčku lze snadno koupit, ovšem je plná éček, stabilizátorů a cukru. Nyní dozrávají švestky, tak proč si něco podobného nevyrobit doma?

 

Ingredience
  • 10 švestek
  • 2 lžíce tamari
  • 1 malá cibule
  • 1 lžička čínského koření 5 vůní (se sečuánským pepřem)
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 štědrá lžička gochujangu
  • 1 šálek vody

Do kurzu jsme se přihlásili společně motivováni touhou zlepšit si svoje zdraví a postavu a nyní bychom se s vámi rádi...

Jak připravit čínskou omáčku ze švestek

  1. Cibuli nakrájejte, švestky vypeckujte a vše spolu s ostatními surovinami na omáčku dejte do kastrůlku. Velmi dobře promíchejte a vařte na mírném ohni.
  2. Když jsou švestky měkké, rozmixujte ponorným mixérem a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  3. Obsah nalijte do nádoby a nechte vychladnout a poté dejte uzavřené do lednice.
  4. Můžete připravit i ve větším množství, jako když připravujete marmeládu.

Praktické

  • Barva omáčky se může lišit, podle toho, jaké sladidlo použijete. Moje je do červena, protože jsem použila korejskou pastu gochujang.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Omáčka je vynikající například na pečenou nebo smaženou zeleninu, na rýži, na tempeh, na tofu, jednoduše všude, kde vás napadne.

Obměna

  • Můžete přidat zázvor, místo gochujangu chilli papričku.

Děti

  • Pikantní omáčka nevhodná pro děti.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vnouček miluje sladkokyselou omáčku v “mekáči” a podobných fast foodech. Mohla by ji tato omáčka bez přidání ostrého koření nahradit? Chci to zkusit. Případně, šla by i zavařit do zásoby? Děkuji za odpověď 🥰

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fíková omáčka

Tato sladko-pikantní omáčka je vynikající například na pečenou nebo smaženou zeleninu, na rýži, na tempeh, na tofu, jednoduše všude, kde vás napadne. Pokud...

Cizrnové Marry Me

Původ receptu, toho originálního Marry Me, není znám. Pravděpodobně se zrodil v USA a měl obrovský úspěch. Recept dělá čest svému jménu. Je tak dobrý, že k...

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Rýžová kaše s omáčkou čtyř ingrediencí

Kompletní jídlo skvěle doladěné lahodnou omáčkou. Tato omáčka je velmi vhodná pro zimní období místo oleje v syrovém stavu, který ochlazuje organizmus.

Hořčičná zálivka

Pikantní zálivka, kterou můžete vylepšit své pokrmy podle vaší fantazie, od salátů až po teplou zeleninu.

Kaddu ka Raita

Lahodná indická omáčka nebo dip, který se opravdu hodí ke spoustě jídel. Doufám, že i vám zachutná.