- 10 švestek
- 2 lžíce tamari
- 1 malá cibule
- 1 lžička čínského koření 5 vůní (se sečuánským pepřem)
- 1 lžíce rýžového sirupu
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 stroužky česneku
- 1 štědrá lžička gochujangu
- 1 šálek vody
Jak připravit čínskou omáčku ze švestek
- Cibuli nakrájejte, švestky vypeckujte a vše spolu s ostatními surovinami na omáčku dejte do kastrůlku. Velmi dobře promíchejte a vařte na mírném ohni.
- Když jsou švestky měkké, rozmixujte ponorným mixérem a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Obsah nalijte do nádoby a nechte vychladnout a poté dejte uzavřené do lednice.
- Můžete připravit i ve větším množství, jako když připravujete marmeládu.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Barva omáčky se může lišit, podle toho, jaké sladidlo použijete. Moje je do červena, protože jsem použila korejskou pastu gochujang.
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
- Omáčka je vynikající například na pečenou nebo smaženou zeleninu, na rýži, na tempeh, na tofu, jednoduše všude, kde vás napadne.
Obměna
- Můžete přidat zázvor, místo gochujangu chilli papričku.
Děti
- Pikantní omáčka nevhodná pro děti.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Vnouček miluje sladkokyselou omáčku v “mekáči” a podobných fast foodech. Mohla by ji tato omáčka bez přidání ostrého koření nahradit? Chci to zkusit. Případně, šla by i zavařit do zásoby? Děkuji za odpověď 🥰