- hrnec s tlustším dnem
- zavařovací sklenice s víčkem
- ponorný mixer
- 2 kg hroznového vína
- 2-3 lžičky agaru
- 1/3 lžičky soli
Jak na hroznovou marmeládu bez cukru
- Hrozny obereme z větviček a omyjeme.
- Pokud mají pecky, tak je rozmixujeme a přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
- Vzniklou tekutinu dáme do hrnce, osolíme a přivedeme k varu.
- Vaříme cca 10 minut.
- Přidáme agar, krátce povaříme a uděláme test hustoty viz níže.
- Pokud je potřeba přidáme agar a necháme opět minutu povařit.
- Hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
- Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
- Postavíme na víčka a necháme zchladnout.
- Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Hroznový džem
- Pokud máte hroznové víno bez pecek, můžete snadno připravit džem. Stačí hroznové kuličky nemixovat a nechat jen krátce rozvařit a postupovat podle receptu výše.
- Vyzkoušela jsem i variantu, kdy jsem měla půl várky s pecičkami a půl bez – tu peckovou jsem přepasírovala a tu bez pecek jsem do ní dala vařit. Všechno se zužitkuje.
Praktické rady pro výrobu marmelády z hroznového vína
- Zralé hroznové víno je obvykle velmi sladké. Já jsem neměla potřebu doslazovat.
- Pokud by pro vás byla marmeláda málo sladká, můžete přidat slad, obilný sirup, rozinky nebo ovocný koncentrát.
- Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
- Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
- Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
- Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
- V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
Sterilizovaní marmelády
Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.
V troubě
- Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
- Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
- Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.
Na sporáku
- Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
- Vaříme asi 35 minut.
Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, marmeláda, kterou jsem sterilizovala v troubě dle návodu mi ztmavla a vůbec neztuhla. Ta kterou jsem nesterilizovala je krásně tuhá. Co s tím? Děkuji za radu.
Mě se ucpal odšťavňovač těmi zrníčky