Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Hroznová marmeláda bez cukru

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďoučká chuť rozhodně stojí za trochu námahy! A cukr ani tentokrát nebudeme potřebovat.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 2 kg hroznového vína
  • 2-3 lžičky agaru
  • 1/3 lžičky soli

Zdá se, že akné patří k věku dospívání. Ale co když je to všechno jinak a šlo by to i bez pupínků? Mrkněte na tento r...

Jak na hroznovou marmeládu bez cukru

  1. Hrozny obereme z větviček a omyjeme.
  2. Pokud mají pecky, tak je rozmixujeme a přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
  3. Vzniklou tekutinu dáme do hrnce, osolíme a přivedeme k varu.
  4. Vaříme cca 10 minut.
  5. Přidáme agar, krátce povaříme a uděláme test hustoty viz níže.
  6. Pokud je potřeba přidáme agar a necháme opět minutu povařit.
  7. Hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  8. Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
  9. Postavíme na víčka a necháme zchladnout.
  10. Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Hroznový džem

  • Pokud máte hroznové víno bez pecek, můžete snadno připravit džem. Stačí hroznové kuličky nemixovat a nechat jen krátce rozvařit a postupovat podle receptu výše.
  • Vyzkoušela jsem i variantu, kdy jsem měla půl várky s pecičkami a půl bez – tu peckovou jsem přepasírovala a tu bez pecek jsem do ní dala vařit. Všechno se zužitkuje.

Praktické rady pro výrobu marmelády z hroznového vína

  • Zralé hroznové víno je obvykle velmi sladké. Já jsem neměla potřebu doslazovat.
  • Pokud by pro vás byla marmeláda málo sladká, můžete přidat slad, obilný sirup, rozinky nebo ovocný koncentrát.
  • Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
  • Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, marmeláda, kterou jsem sterilizovala v troubě dle návodu mi ztmavla a vůbec neztuhla. Ta kterou jsem nesterilizovala je krásně tuhá. Co s tím? Děkuji za radu.

Jaroslava
26. 10. 2021

Mě se ucpal odšťavňovač těmi zrníčky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

33
39

Švestková povidla bez cukru pečená v troubě

Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačink...

Jablečná povidla bez cukru

Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...

Švestkový džem bez cukru

Švestky patří mezi nejchutnější plody českých zahrádek a sadů, uvařme si z nich lahodný džem. Tímto snadným způsobem si uchováme jejich chuť i na chladné o...
78
124

Jak udělat marmeládu bez cukru

Léto nás zásobuje všemi druhy ovoce a proto si připravíme zásoby na zimu. Udělat marmeládu bez cukru je velmi jednoduché a poměrně rychlé. Hotová marmeláda...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Domácí broskvová marmeláda bez cukru

Když se víc kusů broskve a děti nejsou doma, aby je snědly, jednoduše připravím marmeládu. Samozřejmě bez cukru.