Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit broskvovo-švestkové želé bez cukru s agarem
- V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli.
- Ovoce omyjeme a pokrájíme na malé kousky, přendáme do skleniček.
- V trošce studené vody rozmícháme agar a přidáme do vroucí vody spolu s ovocným koncentrátem. Necháme přejít varem a odstavíme.
- Nabereme část vody z hrnce na lžičku a dáme na chvíli do lednice. Vyzkoušíme, zda ager želíruje a tekutina na lžičce zhoustla. Pokud ne, je potřeba přidat agar a znovu krátce povařit.
- Když voda v hrnci trochu zchladne, nalijeme ji na ovoce a necháme v chladu ztuhnout.
- Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
- Podáváme vychlazené místo zmrzliny.
- Oslaďte si ovocným koncentrátem podle chuti a zralosti ovoce. Nejlepší je vodu ochutnat, zda nám přijde dost sladká.
- Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte.
- Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
- Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat nožem jako aspik.
- V případě letních pohárů chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce, což nám tak akorát vyšlo při uvedeném poměru vody a agaru. Ale pozor, každý želíruje trochu jinak.
- Skladujte v chladu, snězte během dvou dnů.
- Místo ovocného koncentrátu můžete povařit s agarem džus.
- Osladit také můžete sladem či sirupem.
- Do dezertu můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat také citrón či koření jako kardamon, skořici apod.
Děti
- Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají meruňky a broskve bez reakce, případně je ve vodě krátce povaříme, aby nebyly tak agresivní.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář