Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Švestkový džem bez cukru

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Švestky patří mezi nejchutnější plody českých zahrádek a sadů, uvařme si z nich lahodný džem. Tímto snadným způsobem si uchováme jejich chuť i na chladné období roku.

Ingredience
  • švestky
  • špetka soli

Živana s námi je v každé jarní očistě a v každém vánočním půstu, ačkoli neměla vážné zdravotní problémy ani nadváhu. ...

Jak připravit zdravou marmeládu ze švestek

  1. Švestky omyjeme a vyndáme z nich pecky.
  2. Dáme je do hrnce, přidáme špetku soli, přiklopíme pokličkou a dáme vařit.
  3. Když švestky začnou pouštět šťávu, odklopíme a vaříme na mírném plameni. Občas promícháme, ať se vespod nepřipálí. Vaříme asi 60 minut.
  4. Když máme džem dostatečně hustý, plníme do sklenic, asi 2 cm pod horní okraj a zavíčkujeme.
  5. Do hrnce dáme podložky, já mám dřevěné destičky. Položíme na ně sklenice a zalijeme do ⅔ teplou vodou. Sklenice se nesmí dotýkat dna ani mezi sebou.
  6. Sterilizujeme asi 25 minut při 80°C. Teplotu kontrolujeme teploměrem.
  7. Sklenice vyjmeme, zkontrolujeme, jestli víčka chytla, obrátíme dnem vzhůru, položíme na utěrku a počkáme do úplného vychladnutí.
  8. Skladujeme ve sklepě nebo jiné chladné místnosti.

Praktické

  • Používáme jen zdravé, zralé a nepoškozené plody.
  • Jestli se vám bude zdát džem málo sladký, můžete v průběhu vaření ještě přidat špetku soli, která z ovoce sladkost vytahuje. Také můžete přidat např. rýžový sirup, slad nebo jiné rostlinné sladidlo.
  • Džem můžete dosladit i při podávání.
  • Dbáme na hygienu, sklenice musí být čisté, aby se džem posléze nezkazil. Jestli se nám podaří potřísnit vrchní okraj sklenic džemem, ihned otřeme. Při zavíčkování musí být okraj sklenic čistý.
  • Víčka používáme dobře těsnící, nejlépe vždy nová.
  • Vybíráme sklenice stejné velikosti, kvůli sterilizaci.
  • Sklenice opatřete popiskem, z jakého ovoce je džem vyroben a rokem výroby.

Obměna

  • Po přidání koření, např. skořice, hřebíčku, badyánu, džem dostane jinou, zajímavou chuť.
  • Můžete použít jakékoliv sezónní ovoce.

 

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

    PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

    Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Jsem milovnice všeho květinového. Ráda se směju, tančím, fotím, tvořím a upcykluji. Snažím se žít netoxicky a v souladu s přírodou. 🌸

    6 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    12
    4

    Švestkovo-bezinková marmeláda bez cukru

    Tuhle kombinaci jsme prohlásili za naprostého marmeládového šampiona. Kombinace zralých švestek a bezinek je prostě nepřekonatelná. Ani s touhle marmeládou...
    32
    39

    Švestková povidla bez cukru pečená v troubě

    Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačink...

    Hroznová marmeláda bez cukru

    Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďouč...

    Bezinková marmeláda s datlemi, skořicí a hřebíčkem

    Dělám jí každý rok a zkouším různé varianty. Tentokrát jsem zkusila s kořením a moc nám chutná.  Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potíží...

    Bezinková marmeláda bez cukru

    Bezinková marmeláda je výborná. Má nádhernou barvu a skvěle se hodí do dezertů, na lívance i na chleba. Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších...
    27
    11

    7 tipů, jak co nejlépe zužitkovat nadúrodu ovoce a zeleniny

    Máte bohatou úrodu ovoce a zeleniny a nestíháte ji spotřebovat? Mrkněte na tyto tipy a zazásobte se na zimu.