- 1 hrnek jáhel
- 2 hrnky vody
- 100 g rozinek
- 1 větší mrkev
- 8 lžic mletého máku
- 1-2 lžíce rostlinného sladidla (rýžový sirup)
- kůra a šťáva BIO citrónu
- 1 lžíce mirinu (rumu)
- hrst vlašských ořechů
- sůl
- švestky nebo jiné ovoce
- špetka skořice
- drobenka
Jak připravit švestkový bezlepkový makovec s drobenkou
- Jáhly propláchneme a se 2 hrnky vody přivedeme k varu.
- Osolíme špetkou soli, ztlumíme plamen, podložíme rozptylkou a vaříme 15 minut.
- Pak k jáhlám přidáme omyté rozinky a nahrubo strouhanou mrkvičku a vaříme ještě dalších 15 minut, než se jáhly uvaří doměkka. Pokud jsou jáhly vařeny na rozptylce, nepřipálí se, jinak kontrolujeme, jestli se nepálí a případně budeme muset přidat vodu.
- Vypneme.
- Umeleme si mák.
- Do zchládlých jáhel vmícháme mák, sladidlo, nasekané vlašské ořechy, kůru a šťávu z citronu (tu můžeme dávat postupně dle našich preferencí a ochutnávat, my dáváme kůru z celého citronu a šťávu z 1/2 citronu) a mirin.
- Vše pořádně promícháme a napěchujeme na papírem vyložený plech.
- Uhladíme a nahoru naskládáme rozpůlené švestky (trošku vmáčkneme do těsta).
- Posolíme pár zrníčky soli (aby švestky pustily sladkost) a špetičkou skořice.
- Vytvoříme si drobenku.
- Drobenkou posypeme švestky a pečeme cca 30 minut na 180°C.
- Vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Až poté krájíme.
- Makovec uchováváme v chladu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud jste zvyklí na klasické buchty, zapracujte do jáhel 1/2 hrnku jakékoliv mouky (pro bezlepkovou verzi třeba pohankové nebo kukuřičné). Tato buchta je spíše mokrá a hutnější. Nebojte se těsto ochutnat a dosladit si ho. My už tolik nesladíme a stačí nám oslazená pouze rozinkami. Nebo si makovec polijte rostlinným sirupem při servírování.
Obměna
- Švestky nahradí jakékoliv jiné sezónní ovoce. Úspěšně vyzkoušeno také s hruškami a jablíčky nebo je můžeme úplně vynechat a upéct koláč jen jako makovec a poté potřít marmeládou nebo povidly.
- Pokud máte alergii na ořechy, zcela je vynechejte.
- Drobenku si můžete připravit vlastní (do drobenky můžete dát mouku, strouhanku, vločky + tuk – kokosový, rostlinné máslo nebo olej + sladidlo – slad nebo rostlinný sirup + případně skořici, vanilku, strouhaný kokos nebo mleté oříšky) nebo se inspirovat třeba poměry na bezlepkovou drobenku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prostě pecka, miluji kombinaci mák a švestky 🙂
Moc dobrý koláč! Díky za tip👍😇