Švestky nebo trnky?
Slivoně se dále rozlišují podle vzrůstu a tvaru na:
– švestky
– slívy
– špendlíky
– pološvestky
– mirabelky
– blumy
– renglódy (ringle)
Spousta lidí si je plete, nebo je považuje za synonyma. Jisté je, že patří do početné rodiny slivoní (Prunus) a plodem je slíva.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- trnky – divoce rostoucí, drobné malé kulaté modré plody, trpké chuti. Také se jim říká trnéčky.
- švestky – podlouhlé až široce vejcovité, tmavomodře až fialovomodře zbarvené s podélnou rýhou. Říká se jim také slivky, slivy, kadlátka, kadlata, karlátka, duranky, zamastilky.
Věděli jste?
– Kulturní švestky, mirabelky a další k nám přišly většinou z Asie, naše původní rostlina je pouze trnka – malá a trpká.
– Trnky lidé konzumovali už od paleolitu.
– Dříve se šťávou z trnek barvily látky.
– Plody trnek žvýkaly přadleny pro podporu tvorby slin, které využívaly k vlhčení niti při předení.
– Plody i květy se využívaly v lidovém léčitelství (květy jako diuretika, plody při poruchách trávení a průjmech).
Pravá švestka je spojena s naší tradicí
Není ale nad klasickou zahradní švestku (plod slivoně švestky). Je modrá, má šedostříbrné ojínění, je pevná, akorát šťavnatá a jde krásně sloupnout od pecky. Je pevně spjatá s naší tradicí – pálenka, povidlové buchty i divadelní hra Járy Cimrmana… A patří k nejoblíbenějšímu tuzemskému ovoci.
Zdravotní benefity švestek
Tyto plody jsou výborným pomocníkem při léčbě:
Další důvody, proč jíst švestky
- Obsahují celý B-komplex, dále provitamín A a vitamín C
- Jsou bohatým zdrojem minerálů (sodík, draslík, železo, hořčík, vápník)
- Až z 80 % jsou tvořené vodou
- Dodávají energii
- Pečují o pleť, vlasy i nehty
- Bojují proti nervozitě, pocuchaným nervům
- Vyplavují přebytečnou vodu, která se v těle zadržuje
- Čistí střeva
- Zasytí
- Obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny
- Obsahují pektiny, které zpomalují vstřebávání cukrů
Naše dva nejoblíbenější recepty ze švestek:
1. Švestkové plněné knedlíky (bez lepku)
Ovocné plněné knedlíky jsou naše česká tradice a specialita. Zkuste to letos v naší zdravé podobě. Bezlepkové těsto z pohankové krupice a vody, švestka uvnitř, posypáno mákem a polité rostlinným sirupem nebo sladem… Mňam. Bez toho by léto prostě nebylo ono :-)
2. Švestkový koláč s drobenkou (bez lepku)
Další z našich českých tradičních dobrot ze švestek – litý koláč s drobenkou. Tento koláč v naší verzi je i pro naprosté začátečníky a nemusíte se bát, že byste museli míchat těsto. Stačí jen všechny ingredience nasypat a nalít do pekáče a pak už jen čekat, až z ingrediencí v troubě vznikne koláč!
Jak úrodu švestek zpracováváte vy?
Vložte svůj oblíbený recept do čtenářských receptů. A vašimi výtvory se nezapomeňte pochlubit a inspirovat ostatní v naší FB skupině Jíme jinak.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Švestky jsou výborné, ale stačí jeden dva kousky a neskutečně nadýmají, syrové i tepelně upravené. Nic jiného ze zeleniny ani ovoce to nedělá. Máte s tím také někdo zkušenost, čím to je? děkuji
Loni byla zaplava svestek, tak jsem pekla povidla. Letos je to tak na ochutnani, ale uvarila jsem marmeladu aronie+svesky, sul a kousek badyanu a nema to chybu!:-)