Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Svěží letní steak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna léto

Lehký a svěží recept, který přijde vhod v horkých letních dnech. Pokud se do toho pustíte, dejte vědět, jak vám chutnalo. Osobně jsem nadšená. Chce to čas a trpělivost, ale výsledek je fantastický, textura neuvěřitelná, kdo by to byl řekl. 

Ingredience
  • silný plátek melounu
  • olej
  • sůl
Na omáčku:
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička koření Holy Veggie Sonnentor
  • nasekaný česnek
  • voda

    U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

    Jak připravit vegan steak z melounu

    1. Nakrájejte meloun, kde je velmi málo semínek. Vše osolte a nechte odležet.
    2. Omáčku připravte smícháním všech surovin.
    3. Plátek melounu dobře osušte.
    4. Do pánve dejte olej, rozehřejte ho a plátek osmahněte.
    5. Jakmile se trochu tvoří krustička, snižte plamen na minimum, přikryjte a velmi pomalu vařte. Asi 30 minut. Bude záležet na tloušťce plátku.
    6. Během vaření kontrolujte, zda se nepřipaluje. Uvidíte, že se konzistence začne měnit. Jakmile začne být gumová, opravdu připomene konzistenci syrového tuňáka, zvyšte plamen a vlijte omáčku. Pokračujte ve vaření otočením plátku, aby se opekl z obou stran. Jakmile povrch zkaramelizuje, je plátek hotový.

    Praktické

    • Meloun krájejte vyšší, asi 4 – 5 cm, protože se smrskne.
    • Při vaření plátku buďte u sporáku a kontrolujte, zda se nepřipaluje, chce to dobrou pánev.
    • Během vaření můžete klidně několikrát opatrně plátek otáčet.
    • Chce to trochu trpělivosti, ale myslím, že výsledek příjemně překvapí.
    • Podávejte, jak vám to bude vyhovovat a s čím chcete. Při výběru přílohy myslete na to, že ze zdravotních důvodů je dobré se vyhnout kombinaci ovoce a obilovin. Jednou za čas si jí můžeme dopřát, ale určitě ne pravidelně a jen pokud jsme zdraví.
    • Nečekejte chuť masa nebo tuňáka, není to účel.
    • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.

    Obměna

    • Holy Veggie je směs koření na zeleninu. Můžete místo něj použít jakékoliv své oblíbené koření.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a nepoužíváme pikantní koření. Pozor na pecičky v melounu.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    11 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Recept jsem samozřejmě nevymyslela já, nikdy by mi nenapadlo vařit meloun, ale připravila jsem si tento recept, podle svého a doufám, že nadchne i vás.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Hlívové špízy

    Podzim a houby patří k sobě, proto přináším snadný recept na pečené špízy z hlívy. Marinovaná v pikantní omáčce, pečená do křupava a ozdobená sezamem a byl...

    Cuketové nudle v pikantní omáčce

    Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.

    Rýže s cizrnovou trhanicí

    Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

    Gratinovaný tempeh s krémem

    Jemný krém z patizonu, který skvěle ladí ke křupavému pečenému tempehu. Pokud máte patizon a nevíte, jak ho připravit, určitě zkuste tento recept.

    Letni quinoa

    Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.

    Veganská flákota

    Pokud si v kuchyni rádi hrajete, pak je tento recept přesně pro vás. Marinovaná hlíva chytne perfektní masovou konzistenci a červená řepa se postará o zbyt...