- silný plátek melounu
- olej
- sůl
Na omáčku:
- 1 lžíce tamari
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička koření Holy Veggie Sonnentor
- nasekaný česnek
- voda
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit vegan steak z melounu
- Nakrájejte meloun, kde je velmi málo semínek. Vše osolte a nechte odležet.
- Omáčku připravte smícháním všech surovin.
- Plátek melounu dobře osušte.
- Do pánve dejte olej, rozehřejte ho a plátek osmahněte.
- Jakmile se trochu tvoří krustička, snižte plamen na minimum, přikryjte a velmi pomalu vařte. Asi 30 minut. Bude záležet na tloušťce plátku.
- Během vaření kontrolujte, zda se nepřipaluje. Uvidíte, že se konzistence začne měnit. Jakmile začne být gumová, opravdu připomene konzistenci syrového tuňáka, zvyšte plamen a vlijte omáčku. Pokračujte ve vaření otočením plátku, aby se opekl z obou stran. Jakmile povrch zkaramelizuje, je plátek hotový.
Praktické
- Meloun krájejte vyšší, asi 4 – 5 cm, protože se smrskne.
- Při vaření plátku buďte u sporáku a kontrolujte, zda se nepřipaluje, chce to dobrou pánev.
- Během vaření můžete klidně několikrát opatrně plátek otáčet.
- Chce to trochu trpělivosti, ale myslím, že výsledek příjemně překvapí.
- Podávejte, jak vám to bude vyhovovat a s čím chcete. Při výběru přílohy myslete na to, že ze zdravotních důvodů je dobré se vyhnout kombinaci ovoce a obilovin. Jednou za čas si jí můžeme dopřát, ale určitě ne pravidelně a jen pokud jsme zdraví.
- Nečekejte chuť masa nebo tuňáka, není to účel.
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
Obměna
- Holy Veggie je směs koření na zeleninu. Můžete místo něj použít jakékoliv své oblíbené koření.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a nepoužíváme pikantní koření. Pozor na pecičky v melounu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Recept jsem samozřejmě nevymyslela já, nikdy by mi nenapadlo vařit meloun, ale připravila jsem si tento recept, podle svého a doufám, že nadchne i vás.