Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Svěží salát z mladých lístků

Uvařeno
bez sóji
sezóna jaro

Mladé, zelené lístky jsou symbolem jara a neměly by proto chybět ani v našem jídelníčku. Nechte se inspirovat jednoduchým salátem z mladých lístků…

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší vodnice
  • hrst mladých lístků červené řepy nebo směs rukoly, polníčku apod.
  • hrst listů ze špenátu
  • 3 lžíce rostlinné smetany
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce umeocta

Více než 20 letech nočních služeb, stres a nezdravý životní styl, to vše se podepsalo na mém zdraví natolik, že mé tě...

Postup
  1. Vodnici nastrouháme na hrubém struhadle, listy rukoly, špenátu a mladé řepy omyjeme a necháme okapat.
  2. V hrnku dohladka rozmícháme rostlinnou smetanu, hořčici a umeocet.
  3. Zálivku důkladně smícháme se zeleninou a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud jste zimomřiví, syrovou zeleninu vynechte a tento salát odložte až na teplejší letní měsíce.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový (pokud nepoužijete sójovou nebo špaldovou smetanu).

Obměna

  • Místo vodnice můžeme použít kedluben nebo daikon. Místo listů rukoly použijeme polníček. Můžete také použít naklíčenou čočku, mungo nebo řeřichu.
  • Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza) Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu,  veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
  • Rostlinnou smetanu můžete vynechat nebo místo ní použít rostlinné máslo (sezamové, mandlové apod.) rozmíchané v trošce horké vody, nebo můžete místo smetany dát tofunézu, ale můžete smetanu také zcela vynechat.

Děti

Bez zálivky můžeme salát podávat už od roka. S kapkou zálivky zhruba od 18 měsíců, ale nedáváme hořčici.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
11. 5. 2021

Mnam opravdu miluju vaše zalivky a ten salatek byl taaak svěží ♥️ Děkujeme

Výborný salát! Musela jsem si přidělat.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...
6

Růžový šťavnatý salát

I zarytí odpůrci řepy si u tohohle salátu pomlaskávají. Dejte řepě šanci, je nesmírně zdravá.

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...