- 1 větší vodnice
- hrst mladých lístků červené řepy nebo směs rukoly, polníčku apod.
- hrst listů ze špenátu
- 3 lžíce rostlinné smetany
- 3 lžíce vody
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce umeocta
- Vodnici nastrouháme na hrubém struhadle, listy rukoly, špenátu a mladé řepy omyjeme a necháme okapat.
- V hrnku dohladka rozmícháme rostlinnou smetanu, hořčici a umeocet.
- Zálivku důkladně smícháme se zeleninou a můžeme podávat.
Praktické
- Pokud jste zimomřiví, syrovou zeleninu vynechte a tento salát odložte až na teplejší letní měsíce.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový (pokud nepoužijete sójovou nebo špaldovou smetanu).
Obměna
- Místo vodnice můžeme použít kedluben nebo daikon. Místo listů rukoly použijeme polníček. Můžete také použít naklíčenou čočku, mungo nebo řeřichu.
- Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza) Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu, veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
- Rostlinnou smetanu můžete vynechat nebo místo ní použít rostlinné máslo (sezamové, mandlové apod.) rozmíchané v trošce horké vody, nebo můžete místo smetany dát tofunézu, ale můžete smetanu také zcela vynechat.
Děti
Bez zálivky můžeme salát podávat už od roka. S kapkou zálivky zhruba od 18 měsíců, ale nedáváme hořčici.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam opravdu miluju vaše zalivky a ten salatek byl taaak svěží ♥️ Děkujeme
Výborný salát! Musela jsem si přidělat.