pro 4 porce
- 2 větší cibule 200 g
- 3 střední mrkve 250 g
- 1 petržel 150 g
- kousek celeru 100 g
- 3 PL oleje
- sůl
- zeleninový vývar, nebo horká voda 400 ml
- špetka tymiánu
- asi 4 hřebíčky
- 5 kuliček jalovce
- pár kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka skořice
- 1 PL ovocenky (není nutné)
- umeocet
- jablečný ocet nebo citrónová šťáva
- 150 ml sójové nebo ovesné smetany
- 200 g seitanu speciál nebo uzeného tempehu (bzl varianta)
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel. Ohřejeme si zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Na dno hrnce dáme olej, na něj všechnu zeleninu s trochou soli a krátce orestujeme.
- Podlijeme horkým vývarem nebo vodou a přidáme lžíci ovocenky.
- Do plátýnka nebo sítka na čaj dáme koření – jalovec, nové koření, hřebíčky, bobkový list, špetku tymiánu a skořice. Jde to i bez koření, ale s kořením je svíčková luxusnější.
- Dusíme pod pokličkou asi 20 minut do změknutí zeleniny.
- Pak vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem.
- Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji trochou horké vody, pokud jste to naopak s vodou přehnali, lze ji zahustit pomocí kukuřičného škrobu. (1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve půl deci studené vody a přidáme do omáčky, krátce povaříme do zhoustnutí.)
- Na závěr omáčku odstavíme, přidáme smetanu, umeocet a trochu jablečného oceta nebo citrónové šťávy a dochutíme podle své chuti.
- Úplně nakonec přidáme jen prohřát seitan nebo tempeh, ale už nevaříme, omáčka by se se smetanou mohla srazit.
Praktické
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, servírujte s uzeným tempehem nebo tofu, které jsou bez lepku.
Servírujeme
Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem. Na fotce je polentový, ale skvělý je také kroupový knedlík či knedlík z ovesných vloček. Další varianta jsou těstoviny, ty milují hlavně děti. Červená řepa ala brusinky by neměla chybět.
Děti do 1 roku
Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.
Děti od 1 roku do 2 let
Můžete už vařit pokrm dohromady pro sebe i dítě, jen šetřte tukem a solí. Pro dítě odebereme před přidáním smetany a před dochucením. Přesto bude pro dospělé tato omáčka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a omáčku si s ním dokyselíme i dosolíme.
Děti od 2 let
Omáčku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat jen maličko umeocta. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vynikající ♥️ měli jsme s čočkou s mrkvi na tymianu salatek nepovedené placky 😂 zeli kličky kvašák petrzelka
Moc jsme si pochutnali 😋👍. Jednoduchá a rychlá. Měli jsme s cizrnovymi karbanátky, rychlými ovesnými knedlíky a zeleninou. Mňam! Večer musím omáčku zopakovat i pro manžela, ať má k večeři 💗. A někdy i vyzkouším i tu “brusinkovou řepu”, díky za tip 🙂