pro 4 porce
- 2 větší cibule 200 g
- 3 střední mrkve 250 g
- 1 petržel 150 g
- kousek celeru 100 g
- 3 PL oleje
- sůl
- zeleninový vývar, nebo horká voda 400 ml
- špetka tymiánu
- asi 4 hřebíčky
- 5 kuliček jalovce
- pár kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka skořice
- 1 PL ovocenky (není nutné)
- umeocet
- jablečný ocet nebo citrónová šťáva
- 150 ml sójové nebo ovesné smetany
- 200 g seitanu speciál nebo uzeného tempehu (bzl varianta)
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel. Ohřejeme si zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Na dno hrnce dáme olej, na něj všechnu zeleninu s trochou soli a krátce orestujeme.
- Podlijeme horkým vývarem nebo vodou a přidáme lžíci ovocenky.
- Do plátýnka nebo sítka na čaj dáme koření – jalovec, nové koření, hřebíčky, bobkový list, špetku tymiánu a skořice. Jde to i bez koření, ale s kořením je svíčková luxusnější.
- Dusíme pod pokličkou asi 20 minut do změknutí zeleniny.
- Pak vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem.
- Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji trochou horké vody, pokud jste to naopak s vodou přehnali, lze ji zahustit pomocí kukuřičného škrobu. (1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve půl deci studené vody a přidáme do omáčky, krátce povaříme do zhoustnutí.)
- Na závěr omáčku odstavíme, přidáme smetanu, umeocet a trochu jablečného oceta nebo citrónové šťávy a dochutíme podle své chuti.
- Úplně nakonec přidáme jen prohřát seitan nebo tempeh, ale už nevaříme, omáčka by se se smetanou mohla srazit.
Praktické
- Pokud držíte bezlepkovou dietu, servírujte s uzeným tempehem nebo tofu, které jsou bez lepku.
Servírujeme
Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem. Na fotce je polentový, ale skvělý je také kroupový knedlík či knedlík z ovesných vloček. Další varianta jsou těstoviny, ty milují hlavně děti. Červená řepa ala brusinky by neměla chybět.
Děti do 1 roku
Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.
Děti od 1 roku do 2 let
Můžete už vařit pokrm dohromady pro sebe i dítě, jen šetřte tukem a solí. Pro dítě odebereme před přidáním smetany a před dochucením. Přesto bude pro dospělé tato omáčka asi málo výrazná, takže využijeme umeocta a omáčku si s ním dokyselíme i dosolíme.
Děti od 2 let
Omáčku už můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat jen maličko umeocta. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Vynikajici záležitost!! 😉Moc jsme si pochutnali🤗
Tak to byla dnes obrovská dobrota😋 do omáčky jsem dala trošku cizrny místo seitanu, knedlíky ze zbylých krup a jahel, no a ty “brusinky”, nemělo to chybu👍😁🌻