- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru (stejné množství jako petržele)
- kus dýně hokkaido (stejné množství jako mrkve)
- 2 lžíce oleje
- sůl
- zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
- koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
- jablečný ocet
- ume ocet
- rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sójová)
- šťáva z citrónu
- 1 lžíce rostlinného sladidla (sirup, slad)
Jak připravit svíčkovou jinak
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer, dýni a petržel.
- Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
- Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
- Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
- Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 3 lžíce), umeocet (cca 1/2 lžíce), jablečný ocet (cca 1/2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
- Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladu a necháme rozpustit.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pro verzi bez sóji použijte nesójovou rostlinnou smetanu.
- Pro verzi bez lepku použijte k doslazení bezlepkový sirup, např. kukuřičný, rýžový, apod.
- Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.
- Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté, takže při mixování to nepřehánějte s přidáváním vývaru/vody.
- Pokud se vám ruka přesto utrhne, zahustěte omáčku pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíčky škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťte a přidejte smetanu. Při vaření by se zdrcla.
- Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si ji dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky, nebo klidně s těstovinami.
- Případné přebytky dáme do termosky a sníme k dalšímu jídlu během pár hodin.
Obměna
- Když nestíhám, nedávám koření a i tak je výborná.
- Dýni můžete vynechat, ostatní zeleninu je nutno ponechat, pokud má výsledek chutnat jako svíčková.
Tip
- K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.
Děti
- Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude “miminkovská”. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budeme s nimi šetřit.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tahle svíčková nikdy nezklame 👍
Bez smotany a sladidla a táák sladučká😋