Propustné střevo – co to je a proč vzniká?
Propustné střevo je stav, kdy působením různých faktorů došlo k narušení bariéry střeva a to do takové míry, že se stalo doslova propustné pro látky, které by se do oběhu za normálních okolností vůbec dostat neměly. Zdravá střevní bariéra má za úkol proti tomuto průniku chránit, důležitou roli v tom hraje rovnováha mikrobiálního složení. Pokud dojde k jejímu narušení, k tzv. dysbióze, střevo začne být zvýšeně namáháno.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Jak tedy vypadá takové propustné střevo? Představte si střevní stěnu jako relativně těsné spojení buněk. Pokud dochází k nadměrnému či dlouhodobému zatěžování střevní stěny a přemnožení škodlivých bakterií na úkor těch “pomocných”, tyto spoje se naruší a posléze již nedokáží plnit funkci zdravé bariéry. Skrz tato spojení začnou unikat nestrávené molekuly bílkovin (lepku a mléčné bílkoviny kaseinu), špatně rozložené živiny a také různé patogeny (viry, bakterie, toxické látky).
Látky, které byly takto propuštěny ven ze střeva do oběhu, zde způsobují imunitní odpověď a v těle se vytváří prozánětlivé prostředí. V samotném střevu dochází také k zánětu a to konkrétně např. při Celiakii, která je charakteristická autoimunitní odpovědí na lepek (i jeho stopové množství).
Co vede k narušení zdravé střevní bariéry?
- Neprospěšná skladba stravy – Nadbytek průmyslově zpracovaných potravin, lepku (hlavně v podobě pečiva z bílé mouky), mléčné bílkoviny, masa, jednoduchého cukru, nedostatek vlákniny ve stravě. Také zde má vliv to, pokud těhotná či kojící maminka konzumuje potraviny, na které má sama intoleranci a tato zátěž je přenesená na dítě.
- Chronický stres – Jeho vlivy snižují sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku (ta je důležitá pro trávení bílkovin) a vlivem převládajícího sympatiku dochází ke špatnému trávení a vstřebávání živin ve střevě. To je zároveň hůře prokrvené a vzniká zde dysbióza. Roli v tom hrají i nadměrné či potlačované emoce (obavy, vztek, úzkost). Výjimkou pak není ani bolest žaludku ze stresu nebo další trávicí obtíže.
- Častá konzumace antibiotik a nadužívání léků (např. nesteroidních antirevmatik) obecně.
- Chemie ve stravě – škodlivé chemické konzervanty, dochucovadla, emulgátory, barviva.
- Nadměrné pití alkoholu a kouření.
Jaké mohou být projevy?
Prvotními projevy mohou být potíže s trávením (průjmy, zácpy, nadýmání), nespecifické bolesti břicha. To může být určitý počátek, kdy došlo k již zmíněné dysbióze střeva.
Zvýšená propustnost střeva dále vede k imunitním potížím – jde o časté infekce a obecně nemocnost, kožní vyrážky, ekzém, dále se rozvíjí potravinové intolerance a alergie s různými projevy. V další fázi zatížení imunity se mohou projevit onemocnění autoimunitního charakteru (Crohnova choroba, Ulcerózní kolitida, Lupénka, Celiakie, Roztroušená skleróza či Diabetes 1. typu).
Může být přítomná dlouhodobá únava (z důvodu nadměrné zátěže imunitního systému) a postupně až chronický únavový syndrom.
Mohou se projevit příznaky dráždivého tračníku či větší náchylnost ke vzniku žlučníkových kamenů.
Lidé se zvýšenou propustností střeva mohou mít větší dispozici k metabolickým poruchám, které vedou ke zvýšené citlivosti na inzulin (riziko vzniku Diabetu typu 2, těhotenské cukrovky) či obezitě.
Se zvýšenou propustností střeva jsou spojovány i vývojové poruchy jako je autismus.
V roce 2000 byl vědci z Harvard Medical School vyzkoumán tělu vlastní protein Zonulin, který způsobuje zvětšování spojů mezi buňkami ve střevě a dokonce i cévně-mozkové bariéry, což může vysvětlovat mimo jiné spojitost se vznikem poruch autistického spektra. Tento protein je v těle produkován po kontaktu lepku se střevní stěnou a to výrazně více u Celiakie.
Úprava stravy se vyplatí
Zdraví vašich střev a osídlení mikrobiomu závisí na kvalitě a skladbě vaší každodenní stravy. Proto i cesta ozdravení se neobejde bez její úpravy. Často je potřeba střevo nejprve vyčistit a pomoci mu obnovit střevní mikroflóru. Lze na to jít cestou očistných klystýrů a pomocí bylinek. Poradit se můžete se zkušeným lékařem či terapeutem přírodní medicíny.
Jak si postavit jídelníček?
Vždy záleží na konkrétních zdravotních potížích, potravinových intolerancích a alergiích, ale obecně pro zdraví střeva platí:
- Vláknina je zásadní pro jejich správnou funkci. Konzumujte dostatek zeleniny, převážně tepelně upravené, celozrnné obilniny (na začátku léčby střídejte všechny bezlepkové druhy a po ozdravení střeva možná budete moci zařadit i ty lepkové) luštěniny, doplňujte oříšky a semínky. Vhodnost použití konkrétních druhů pro vás sepisujeme pro každý měsíc zvlášť v přehledném plakátku, kde zohledňujeme roční období, citlivost jednotlivých orgánů, energii potravin a jejich vhodnou úpravu tak, aby vás to zdravotně podporovalo. Možnosti jsou opravdu pestré.
- Vařte si pravidelně zeleninové vývary, které představují skvělý léčebný základ pro zdravé vaření.
- Mléčnou kravskou bílkovinu ze začátku (pokud se bez nich nemůžete chuťově obejít) nahraďte rostlinnými produkty (ovesné, mandlové, kokosové), ale jejich celkové množství spíše redukujte a ideálně v rámci léčby vynechte zcela. Ne každé střevo umí dobře strávit i ty rostlinné.
- Místo cukru se naučte používat ideálně obilné slady (při bezlepkové dietě obilné sirupy), které obsahují složité cukry a minerály. Další zdravější alternativou je sušené ovoce (bez chemie), vše v rozumném množství.
- Zařaďte do stravy kvašené produkty (pickles, fermentované sójové omáčky, miso pasta, umeocet, jablečný ocet). Výjimkou je stav zvaný intolerance histaminu (HIT) a svědivá fáze ekzému, v tomto případě je potřeba fermentované výrobky na čas vyloučit.
Jak ještě více podpořit funkce tenkého střeva rozebíráme v článku zde a ve videu s terapeutkou ing. Dagmar Lužnou. Jak obnovit rovnováhu střevního mikrobiomu a posílit imunitu pomocí stravy se dočtete i tady.
A co naopak omezit či vyloučit?
- Průmyslově zpracované potraviny
- Lepek – Hlavně v podobě pečiva z bílé mouky, kde je pro tělo lepek obsažený ve špatně stravitelné podobě. U zdravých lidí je dobré dbát na to, aby ho nebylo ve stravě nadbytek a naučit se používat denně i bezlepkové druhy obilnin, u lidí často či vážněji nemocných se pro uzdravení střeva mnohdy vyplatí ho na nějakou dobu vyřadit úplně.
- Mléčnou bílkovinu – Ta sama o sobě představuje zátěž pro střevní sliznici. U zdravého střeva jejich občasná konzumace nevadí.
- Jednoduchý cukr – Nadměrná konzumace vede k zátěži trávicích orgánů. Přímo ve střevě se mohou přemnožit kvasinky a vzniká zde dysbióza.
- Potravinové alergeny – Nejčastějším alergenem je lepek a kasein, ale může se jím stát jakákoliv potravina, je to tedy velmi individuální.
- Alkohol
Na mnohých místech se dočteme, jak je důležité pro obnovení zdraví střev konzumovat probiotika v podobě doplňků stravy. Jak s nimi zacházet, si přečtěte v článku zde. Jejich použití by mělo být opravdu cílené a spíše krátkodobé, například v rámci léčebné očistné kůry pro střeva.
Psychika je důležitá
Jak bylo již zmíněno, svojí roli při vzniku potíží se střevy hraje i psychika. Chronický stres, časté prožívání obav, strachů a úzkost zhoršuje schopnosti naší trávicí soustavy a vede k možnému narušení funkce zdravé střevní bariéry. Psychika se často zlepší už jen úpravou stravy, ale ruku v ruce s tím je potřeba o ní cíleně pečovat. Cesty pro možné zlepšení jsou různé, ať jde o meditace, každodenní laskavé rituály, prožívání vděčnosti a přítomného okamžiku, pěstování radosti. Důležité je hlavně rozhodnutí, potom už se možné cesty najdou, vyberte si to, co je vašemu srdci blízké. Probuďte v sobě laskavost sám k sobě a pak i změna životního stylu půjde snáz.
Spolu se zlepšením stravy v sobě podporujte psychickou pohodu a přiměřeně se hýbejte. Na webu Jíme Jinak naleznete v sekci Jak začít léčivé a chutné vzorové jídelníčky. Například bezlepkový jídelníček zde, jídelníček při HITu zde a jídelníček při střevních obtížích typu dráždivý tračník zde., stejně jako i rady z oblasti psychiky, pohybu a podporujícího režimu. Pokud vás láká začít se změnou stravy právě nyní, od konce října začíná velmi oblíbený 8-týdenní kurz Podzimní detox, díky kterému nastartujete pozitivní změnu na talíři i v hlavě, která povede ke zlepšení kondice vašeho střeva. Naučíme vás, jak nahrazovat potraviny jako pečivo a mléčné výrobky, jak se zbavit závislosti na jednoduchém cukru a odnesete si spoustu inspirace na zdravé a chutné recepty. Bonusem je velká podpora v průběhu celého kurzu. Pokud chcete začít se změnou ihned a nevíte, jak na to, pro začátek doporučujeme pustit si kurz Jak začít. Pojďte do toho s námi, těšíme se na vás!
Zdroje: Radost z bezlepkové stravy – V.Strnadelová, J.Zerzán, Radost ze zdravých dětí – V.Strnadelová, J.Zerzán, Zdravá střeva- J.Sonnenbzrg, E.Sonnenburgová, Medical Tribune
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se může kefír, nebo ten kefír z té tibetské houby? Děkuju za odpověď
Ještě se mluví o kvercertinu? O tomto nevíte?