Domů > Magazín > Zdraví

Syrová zelenina a trávení

Chcete se začít stravovat zdravěji a v dobré víře konzumujete denně jako hlavní jídlo plný talíř zeleninového salátu, nebo se začnete stravovat celodenně stylem raw. Po čase se ale možná dostaví trávicí potíže, únava, nebo pocit chladu. Jak je to možné, když jíte tolik vitamínů a živin? Pojďme si něco povědět o tom, kolik syrové zeleniny bychom měli jíst, aby nám to skutečně prospívalo.

Bez zeleniny to nejde

Zelenina je bezesporu nenahraditelnou složkou zdravého jídelníčku (Pyramida zdravé výživy). Je zásadotvorná a poskytuje tělu vitamíny, minerály a vlákninu. Zeleninu můžeme konzumovat vícero způsoby – nejen syrovou, ale i tepelně upravenou (uvařenou, pečenou, napařenou, apod.) či kvašenou, která má navíc probiotické účinky. Všechny její podoby mají své zastoupení a důležitost – to se ovšem mění se zdravotním stavem člověka, stavem jeho trávení a ročním obdobím.

Syrová zelenina je bohatá na vlákninu a vitamíny, přičemž je fakt, že některé z nich se při tepelné úpravě mohou snadno zničit (např. vitamín C). Přináší nám osvěžující a uvolňující účinek. Je ale také pravda, že se hůře tráví a v nadbytku zatěžuje trávení. Naše tělo není vybaveno tolika enzymy pro její strávení a také chybí její důkladné mechanické rozmělnění (jako např. u přežvýkavců).

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Co se děje v organismu, pokud se budeme dlouhodobě stravovat raw stylem, což je stravování, kdy potraviny vůbec neprochází tepelným zpracováním? Poslechněte si rozhovor s celostní lékařkou MUDr. Strnadelovou Jak je to s raw stravou a paleo dietou.

Kolik konzumovat syrové zeleniny

Syrová zelenina je po většinu roku doplňkem talíře. Její spotřeba roste hlavně od jara přes léto a v zimě není z energetického pohledu nutná. Proto není potřeba a mnohdy ani žádoucí ve snaze o zdravou stravu během zimy jíst syrovou zeleninu, jako jsou např. rajčata, okurky či papriky (Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečnou sezónu?). Vitamín C a probiotika vám skvěle během tohoto období doplní kvalitní kysané zelí. Určitou podobou syrové zeleniny jsou zelené natě – ty je vhodné sypat na pokrmy celoročně jako dodávku čerstvého vit C, enzymů a dalších látek. 

Velké množství syrové zeleniny může zatěžovat trávení, zejména slezinu a žaludek a oslabit tzv. trávicí oheň, což podle východní medicíny vede k hromadění vlhkosti, vzniku hlenu a oslabení trávicích funkcí. Může se to projevit trávicími potížemi, jako je nadýmání, zvýšená plynatost, bolesti břicha, průjmy, ale i únavou. Také to ochlazuje organismus, což může být např. v horkém létě nápomocné, ale na druhou stranu u lidí, co jsou i v létě zimomřiví, nebo mají oslabené ledviny, to může mít spíše nechtěný efekt. 

Na Jíme Jinak vás naučíme, jak si složit celkový jídelníček, aby byl vyvážený a podporoval vaše zdraví. Každý má trochu odlišné potřeby, ale základ je pro každého z nás podobný. Inspirujte se našimi recepty, vzorovými jídelníčky a připojte se k nám do Klubu Jíme Jinak, kde dostanete pravidelnou várku nových receptů a článků z pole zdravého stravování, ale i celkového životního stylu. Pokud se chcete naučit připravovat saláty vhodné pro různé roční období (včetně těch s teplou povahou pro chladnější období), pro tyto potřeby vznikl skvělý speciál Super saláty a Super saláty 2. Těšíme se na vás!

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
38
10

Katarakta, glaukom, ječné zrno: Jak podpořit zdraví svých oči

Oční potíže jsou poměrně běžným problémem. Čím bývají způsobené, jak s jejich vznikem souvisí strava a jak si pomoci, když chceme jejich stav zlepšit? V čl...

Bolest žaludku po ránu a co značí

Trápí vás hned po probuzení nebo po snídani bolest žaludku? Co za tím může být a jak si ulevit? Pojďte zjistit v článku.

Křeče v břichu po jídle a jak se jich zbavit

Trápí vás po jídle ostré či tupé bolesti, pocit sevření, nadýmání nebo tlaku v břišní oblasti? Pojďte si poodhalit, co ze za těmito nepříjemnými pocity skr...

Pocit na zvracení po jídle a co je jeho příčinou

Nevolnost, chuť zvracet se může objevit po dietní chybě a celkem brzy odejít. Pokud se objevuje opakovaně, znamená to, že je potřeba pomoci trávicí soustav...

Léčba úzkosti: Jak se jí zbavit rychle a účinně?

Svazuje vás často pocit úzkosti, který vám brání prožívat radost? Stále se vám honí v hlavě obavy a špatně spíte? Pojďme se podívat na to, co vám vaše tělo...

Problémy s polykáním a psychické příčiny

Knedlík v krku, stažené hrdlo a tlaky při polykání jsou nepříjemné pocity, které se mohou objevit z fyzických, ale i psychických příčin. Pojďme si tyto pot...