Bez zeleniny to nejde
Zelenina je bezesporu nenahraditelnou složkou zdravého jídelníčku (Pyramida zdravé výživy). Je zásadotvorná a poskytuje tělu vitamíny, minerály a vlákninu. Zeleninu můžeme konzumovat vícero způsoby – nejen syrovou, ale i tepelně upravenou (uvařenou, pečenou, napařenou, apod.) či kvašenou, která má navíc probiotické účinky. Všechny její podoby mají své zastoupení a důležitost – to se ovšem mění se zdravotním stavem člověka, stavem jeho trávení a ročním obdobím.
Syrová zelenina je bohatá na vlákninu a vitamíny, přičemž je fakt, že některé z nich se při tepelné úpravě mohou snadno zničit (např. vitamín C). Přináší nám osvěžující a uvolňující účinek. Je ale také pravda, že se hůře tráví a v nadbytku zatěžuje trávení. Naše tělo není vybaveno tolika enzymy pro její strávení a také chybí její důkladné mechanické rozmělnění (jako např. u přežvýkavců).
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Co se děje v organismu, pokud se budeme dlouhodobě stravovat raw stylem, což je stravování, kdy potraviny vůbec neprochází tepelným zpracováním? Poslechněte si rozhovor s celostní lékařkou MUDr. Strnadelovou Jak je to s raw stravou a paleo dietou.
Kolik konzumovat syrové zeleniny
Syrová zelenina je po většinu roku doplňkem talíře. Její spotřeba roste hlavně od jara přes léto a v zimě není z energetického pohledu nutná. Proto není potřeba a mnohdy ani žádoucí ve snaze o zdravou stravu během zimy jíst syrovou zeleninu, jako jsou např. rajčata, okurky či papriky (Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečnou sezónu?). Vitamín C a probiotika vám skvěle během tohoto období doplní kvalitní kysané zelí. Určitou podobou syrové zeleniny jsou zelené natě – ty je vhodné sypat na pokrmy celoročně jako dodávku čerstvého vit C, enzymů a dalších látek.
Velké množství syrové zeleniny může zatěžovat trávení, zejména slezinu a žaludek a oslabit tzv. trávicí oheň, což podle východní medicíny vede k hromadění vlhkosti, vzniku hlenu a oslabení trávicích funkcí. Může se to projevit trávicími potížemi, jako je nadýmání, zvýšená plynatost, bolesti břicha, průjmy, ale i únavou. Také to ochlazuje organismus, což může být např. v horkém létě nápomocné, ale na druhou stranu u lidí, co jsou i v létě zimomřiví, nebo mají oslabené ledviny, to může mít spíše nechtěný efekt.
Na Jíme Jinak vás naučíme, jak si složit celkový jídelníček, aby byl vyvážený a podporoval vaše zdraví. Každý má trochu odlišné potřeby, ale základ je pro každého z nás podobný. Inspirujte se našimi recepty, vzorovými jídelníčky a připojte se k nám do Klubu Jíme Jinak, kde dostanete pravidelnou várku nových receptů a článků z pole zdravého stravování, ale i celkového životního stylu. Pokud se chcete naučit připravovat saláty vhodné pro různé roční období (včetně těch s teplou povahou pro chladnější období), pro tyto potřeby vznikl skvělý speciál Super saláty a Super saláty 2. Těšíme se na vás!
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Buďte první, kdo napíše komentář