- 200 g rýže basmati
- olej
- 0,2 g šafránu
- 3 vrchovaté lžíce sojového jogurtu
- piniová semínka lze vynechat
- sůl
Jak připravit perskou rýži Tahdig
- Uvařte basmati, jak jste zvyklí.
- Několik lžic uvařené rýže dejte stranou do misky.
- Do jiné mističky dejte šafrán, 2 lžíce vody a promíchejte. Přidejte jogurt, sůl, promíchejte na kašičku.
- Pánev, kde budete Tahdig připravovat, vymažte pořádně olejem.
- Kašičku z šafránu dejte do misky k rýži, co jste si dali stranou. Pořádně promíchejte.
- Na dno pánve dejte první vrstvu žluté rýže a lžící rozprostřete, aby pokryla celé dno.
- Poté přidejte bílou rýži, znovu zarovnejte, přikryjte poklicí a dejte na středně mírný plamen.
- Rýže začne syčet, prskat, prostě vydávat zvuky, pečte asi 15 minut.
- Poté kastrol otočte a vyklopte na talíř.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pro tento recept je důležitá volba hrnce nebo pánve. Já ho připravuji v Dolsotu, kameninovém korejském hrnci, který je na toto jak dělaný. Volte proto hrnec s nepřilnavým dnem, nejlépe kameninový s vysokým dnem. Krustička má být křupavá, ale ne spálená.
- Doba opékání krustičky bude záležet na kvalitě kastrolu nebo pánve a na plameni, který jste pro dopékání volili. Proto se může lišit.
- Používám jogurt Sojade řeckého typu.
Obměna
- Piniová semínka můžete klidně vynechat, pokud děláte recept prvně, tak to dokonce doporučuji, ráda se připalují.
- Recept na Tahdig lze s fantazií obměnovat, toto je recept základní
Děti
- Pokrm má křupavou krustu nevhodnou malým dětem.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář