Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Tahdig – perská rýže

Uvařeno
bez lepku

Osvěžte svůj talíř netradiční přílohou z perské kuchyně. Tahdig je jednoduchá příprava rýže s křupavou krustou, která se má vytvořit na dně hrnce.

Ingredience
  • 200 g rýže basmati
  • olej
  • 0,2 g šafránu
  • 3 vrchovaté lžíce sojového jogurtu
  • piniová semínka  lze vynechat
  • sůl

Mám rada stránku Jíme Jinak. Bola som na něj závislá, bola ňou posadnutá, upla som sa na ňu. Teraz po 4,5 rok...

Jak připravit perskou rýži Tahdig

  1. Uvařte basmati, jak jste zvyklí.
  2. Několik lžic uvařené rýže dejte stranou do misky.
  3. Do jiné mističky dejte šafrán, 2 lžíce vody a promíchejte. Přidejte jogurt, sůl, promíchejte na kašičku.
  4. Pánev, kde budete Tahdig připravovat, vymažte pořádně olejem.
  5. Kašičku z šafránu dejte do misky k rýži, co jste si dali stranou. Pořádně promíchejte.
  6. Na dno pánve dejte první vrstvu žluté rýže a lžící rozprostřete, aby pokryla celé dno.
  7. Poté přidejte bílou rýži, znovu zarovnejte, přikryjte poklicí a dejte na středně mírný plamen.
  8. Rýže začne syčet, prskat, prostě vydávat zvuky, pečte asi 15 minut.
  9. Poté kastrol otočte a vyklopte na talíř.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pro tento recept je důležitá volba hrnce nebo pánve. Já ho připravuji v Dolsotu, kameninovém korejském hrnci, který je na toto jak dělaný. Volte proto hrnec s nepřilnavým dnem, nejlépe kameninový s vysokým dnem. Krustička má být křupavá, ale ne spálená.
  • Doba opékání krustičky bude záležet na kvalitě kastrolu nebo pánve a na plameni, který jste pro dopékání volili. Proto se může lišit.
  • Používám jogurt Sojade řeckého typu.

Obměna

  • Piniová semínka můžete klidně vynechat, pokud děláte recept prvně, tak to dokonce doporučuji, ráda se připalují.
  • Recept na Tahdig lze s fantazií obměnovat, toto je recept základní

Děti

  • Pokrm má křupavou krustu nevhodnou malým dětem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

28 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Korejský Goguma bap

Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Cajunská hlíva

Rychlá zdravá chuťovka pro milovníky hub a pikantních chutí. Křupavé a lehce pikantní hlavičky hlívy jsou vhodné i na oslavy jako finger food.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Bezlepkový kuskus s cuketou

Ras el Hanout – tato směs, původem z Maroka, není ničím jiným než směsí jemného koření. Hlavním rysem tohoto koření je harmonie vůní, vůně skořice, o...