Kritéria posuzování kvality cereálií
Úřad pro potraviny (Food Standard Agency, UK) stanovil tyto kritéria pro posuzování kvality snídaňových cereálií (ve 100 g):
Hodnoty ve 100 g | Nízký obsah | Střední obsah | Vysoký obsah |
Jednoduché sacharidy | ≤ 5,0 g | > 5,0 ≤ 12,5 g | > 12,5 g |
Celkové tuky | ≤ 3,0 g | > 3,0 to ≤ 20,0 g | > 20,0 g |
Nasycené mastné kyseliny | ≤ 1,5 g | > 1,5 to ≤ 5,0 g | > 5,0 g |
Sůl | ≤ 0,30 g | > 0,30 to ≤ 1,5 g | > 1,5 g |
Sodík | ≤ 0,12 g | > 0,12 to ≤ 0,6 g | > 0,6 g |
Kritéria posuzování kvality cereálií v praxi
Pojďme si využití kritérií ukázat rovnou v praxi na příkladech nejoblíbenějších snídaňových cereálií od firmy Nestlé – Lion a Cini Minis. Vypíšeme si energetické hodnoty z obalu cereálií a pomocí barev zaznačíme obsah jednotlivých živin )zeleně nízký, oranžové střední a červené vysoký).
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Hodnoty / 100 g | Lion Wild Crush
| Cini Minis |
Energie (KJ) | 1765 | 1767 |
Sacharidy (g) | 66 | 74,1 |
– Jedn. sach. (g) | 24,5 | 24,8 |
– Vláknina (g) | 5,2 | 5 |
Bílkoviny (g) | 6,7 | 5,5 |
Tuky (g) | 13,2 | 10,1 |
– nasycené mastné k. (g) | 2,1 | 1,1 |
Sodík (g) | 0,84 | 0,86 |
Co tyto výsledky znamenají?
Můžeme vidět, že oba druhy cereálií od firmy Nestlé mají dle kritérií Úřadu pro potraviny vysoký obsah jednoduchých sacharidů (cukrů) a soli, a střední obsah tuků (v případě Lionu i nasycených mastných kyselin). To z nich dělá cukrovou bombu. Nic, co by bylo výživného a vhodného pro děti (ani pro nás dospělé). A pokud si myslíme, že si polepšíme, když si na snídani dáme kukuřičnými lupínky cornflakes, které obsahují pouze cca 8,6 cukru (jednoduchých sacharidů), není tomu tak. Ve 100 g kukuřičných lupínků do sebe totiž dostaneme zase velmi vysoké množství soli – až 2,2 g!
Snídaňové cereálie jsou horší než sladký koláček
Pojďme se teď podívat na to, kolik cukru obsahují nejprodávanější cereálie na českém trhu. Možná se budete divit, ale v množství cukru si některé zdánlivě zdravé snídaňové cereálie nezavdají ani se sladkým koláčkem (srovnání pod tabulkou níže)!
Kolik cukru tedy přijmete v jedné porci (30 g) běžně dostupných produktů?
Název | Obsah sacharidů/g | Obsah cukru/g | Kostky cukru | Energie/kJ |
Bona Vita (porce 30 g) | ||||
Cinnamon | 20 | 8 | 2 | 580 |
Choco Balls | 23 | 13 | 3 | 475 |
Jeníkův lup | 18 | 9 | 2 | 520 |
Müsli čokoládové sypané | 20 | 3 | 1 | 490 |
Müsli čokoládové zapékané | 21 | 7 | 2 | 580 |
Cereal fit | 25 | 5 | 1 | 490 |
Dobrá vláknina | 18 | 6 | 1,5 | 410 |
Dobré z ovsa | 21 | 4 | 1 | 470 |
Emco (porce 30 g) | ||||
Biskiti s čokoládou | 19 | 5 | 1 | 570 |
Mysli čokoládové zapékané | 18 | 7 | 2 | 570 |
Mysli čokoládové sypané | 18 | 3 | 1 | 480 |
Teddy obilná medová zrnka | 24 | 11 | 3 | 490 |
Opavia (porce 30 g) | ||||
Bebe Dobré ráno Mini čokoládové | 20 | 9 | 2 | 580 |
Nestlé (porce 30 g) | ||||
Nestlé Fitness original | 23 | 3 | 1 | 470 |
Cini Minis | 22 | 7 | 2 | 530 |
Chocapic | 22 | 9 | 2 | 490 |
Cherios | 23 | 8 | 2 | 480 |
REJ (porce 30 g) | ||||
REJ Müsli čokoládové | 19 | 3 | 1 | 490 |
REJ Müsli ořechové | 17 | 2 | 0,5 | 520
|
Pro porovnání:
- jedna kobliha obsahuje zhruba 2 a půl kostky cukru,
- croissant 1 a půl kostky cukru,
- tvarohový šáteček 4 kostky cukru,
- čokoládový muffín 5 kostek cukru.
Obsah cukru u sladkých koláčků je tedy leckdy nižší nebo podobný jako u některých snídaňových cereálií, nicméně výživová hodnota je podobně nevhodná.
Doporučená porce vs. realita
A teď ruku na srdce. Opravdu jíte doporučenou porci snídaňových cereálií – tj. pouhých 30 g, anebo vaše porce vypadá spíše jako druhá miska z obrázku (obvyklá snídaňová porce)? Tj. například místo 3 kostek cukru (ve 30 g cereálií) sníte dvojnásobné množství či více. A to neplatí jen o cukru, ale také o tuku a soli.
Co si ze článku vzít
- Snídaňové cereálie jsou cukrová bomba. Kromě vysokého množství jednoduchých cukrů obsahují i hodně soli a tuků. Pak se nemůžeme divit, že dítě na klasické stravě, kdy má na snídani cereálie, sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc, než se doporučuje. Cereálie mají dokonce více cukru než sladké koláčky (koblihy, croissanty).
- Moderní způsoby výroby jako je pufování a extrudace dělají z cereálií toxické substance s vysokým glykemickým indexem (GI). To způsobuje brzký hlad (viz studie, kdy lidé snídající cereálie měli na oběd stejně velký hlad, jako lidé, kteří dostali ke snídani pouze čistou vodu) a kolísání krevního cukru a s tím spojené zdravotní problémy. Více viz článek Extrudované chlebíčky a cereálie: toto jste o nich nevěděli!
- Pokud si myslíte, že jsou cereálie plné vlákniny, tak vás musíme zklamat. Vlákniny je v cereáliích jako šafránu. Mnohem lepší je udělat si na snídani obilnou kaši (například čokoládovou kaše z quinoi). Pro začátečníky lze dosladit sladem nebo obilným sirupem a posypat kakaem nebo karobem.
- Cereálie často obsahují glyfosáty.
- Přiznejte si, že u snídaňových cereálií většinou neodvažujete doporučenou denní dávku (30 g), která je uvedena na obalu, ale často si dáváte více, než výrobci doporučují. Přijímáte tak velké množství jednoduchých cukrů, tuků i soli.
zdroj: stobklub.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář