- 80 g černých oliv
- 300 g vařených fialových fazolí (mohou být i jiné)
- 2 šalotky nebo cibule
- 4 lžíce sezamového oleje
- sůl
- 2 stroužky česneku
- velká hrst bazalky (hrnek)
- umeocet na dochucení (pokud je potřeba)
Jak připravit olivovou tapenádu
- Bazalku omyjeme, otrháme lístky a osušíme na utěrce.
- Olivy slijeme a pokud mají pecku, tak vypeckujeme.
- Šalotku nebo cibulku nakrájíme na kostičky a orestujeme do sklovata spolu se solí na oleji.
- Ke konci přidáme prolisovaný česnek a chvilku restujeme, pak vypneme oheň.
- Do mixéru dáme osušenou bazalku a mixujeme na plné obrátky až vznikne zelená pasta.
- Pak přidáme do mixéru uvařené fazole a olivy, orestovanou cibulku s česnekem a společně mixujeme dohladka.
- Ochutnáme a pokud bude potřeba tapenádu ještě dosolit, použijeme trošku umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Kombinujeme
- Tapenádu můžeme použít jako pomazánku na placky, palačinky, tortilly, kváskové pečivo nebo také jen jako kondiment k jídlu.
- Výborná je servírovaná jako dip k čerstvé zelenině.
Obměna
- Fazole můžeme použít jakékoliv. Skvělé jsou adzuki, mungo, ale i světlé druhy fazolí.
- Zajímavou chuť dostanete i s cizrnou.
Děti
- Tapenáda je vhodná pro děti v malém množství od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dneska z mungo fazolek…vynikajici! Diky moc!
Spojení bazalkového pesta s černými olivami a fialovými fazolemi je dokonalé! Tapenádu jsem použil na Mexické tortilly podle Romana, náplň pak z jiného receptu.