Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Taro bramboračka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 taro brambora
  • 1  mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • hrnek sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody1
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce umeocta
  • koření: 1 lžička majoránky, 1 lžička mletého kmínu, 2 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření

Stravuju se celkem zodpovědně, inspiruju se recepty na Jíme Jinak. Ale když jsem se v létě viděla na videu v plavkách...

Postup
  1. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu.
  3. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, petržel, mrkev a celer na malé hranolky, taro brambor na kostičky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  5. Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer, taro brambor, kmín, bobkové listy a kuličky koření.
  6. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  7. Přidáme namočené houby, sojovou omáčku a vývar/vodu,
  8. Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  9. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  10. Pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!
Praktické
  • Taro brambor dodá polévce sladkou chuť, proto přidáváme sojovou omáčku a umeocet. Vše však s mírou, podle potřeby.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžičku ovesných vloček nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Obměna

  • Místo taro bramboru můžeme použít kedluben nebo tuřín, případně batát, který je ale hodně sladký.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Oldřiška
6. 2. 2024

Evi, moc děkujeme za recept, právě si na polévce pochutnáváme se synem.

Mila Beata
5. 12. 2023

Mnááááááám ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.
108
96

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a nen...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...