- 6 žampionů
- 1 malá cibule
- česnek
- tempeh
- 1 čajová lžička sladké papriky
- olivový olej
- tamari
- 1 lžíce rajčatové šťávy
- smetana z kešu
- sůl
- mizuna/petrželka
- pepř
- celozrnná špalda/špaldové kernotto
- citrónová šťáva
Jak připravit veganský Stroganoff s tempehem a špaldou
- Dejte vařit předem namočenou špaldu/špaldové kernotto s troškou soli. Vypněte špaldu/kernotto, když se voda vstřebá, nechte dojít pod pokličkou.
- Nalijte olej do pánve olej, rozpalte ho a přidejte houby nakrájené na plátky, prudce je opečte. Prolisujte česnek a přidejte ho k houbám. Ochuťte tamari, osolte a opepřete. Dejte stranou.
- Na jiné pánvi na troše oleje orestujte nakrájenou cibuli a přidejte papriku. Tempeh nakrájejte na proužky a přidejte do pánve k cibuli.
- Smíchejte obsah obou pánví a přilijte zředěnou smetanu a rajčatovou šťávu. Promíchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Na talíři podávejte porci vařené špaldy zalité omáčkou s tempehem, posypejte petrželkou a zakápněte citrónovou šťávou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud si špaldu uvaříte předem nebo místo ní použijete těstoviny, je to velmi rychlé jídlo.
- Při potížích s klouby a ledvinami vynechejte rajčatovou šťávu, jídlo je skvělé i bez ní, jen bude mít o něco světlejší barvu.
- Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu nebo bezlepkové těstoviny.
Obměna
- Místo špaldy můžete servírovat s rýží nebo těstovinami.
- Namísto tempehu můžete použít seitan (pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový).
- Místo mizuny můžete použít čerstvou petrželku.
Děti
- Vhodné pro děti od 1,5 roku až 2 let podle toho, jak už je dítě ve stravě daleko, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes jsem vyzkoušela další recept a opět velká radost, všem chutnalo.😊 Namísto tempehu jsem použila seitan a posypala jarní cibulkou…velká dobrota! Děkuji ☺👍
Jsem členem Klubu JJ necelý měsíc (z toho jsem byla 10 dní na dovolené) a opět radost veliká 👍😋. Všem posílám fotky, jak krásně a hlavně dobře se dá uvařit. Velké DĚKUJI 😊