- 1 tempeh (uzený, nebo marinovaný)
- olej cca 1 až 2 lžíce
- sójová omáčka
- 2 lžíce sladěnky
[/Ingredience]
Jak připravit tempeh “na medu”
- Tempeh nakrájíme na větší kostky.
- Na pánvičce rozehřejeme cca 3 lžíce oleje, přidáme cca 2 lžíce sladěnky a necháme zpěnit.
- Okamžitě vsypeme nakrájený tempeh a promícháme, aby se obalil hezky ze všech stran vzniklou marinádou.
- Stáhneme plamen na mírný a ještě pár minut necháme kostičky marinovat, občas promícháme.
- Tempeh je hotový, lesklý, měkký, sladko slaný, obalený v marinádě. Můžeme jej ještě zastříknout pár kapkami sójové omáčky, aby nebyl tak úplně na sladko a podáváme.
- Pokud nám zbude šťáva z marinády, podáváme i s ní, je výborná a skvěle dochutí zeleninu či obilovinu.
Praktické
- Pro verzi bez sóji použijeme nesójový tempeh, který se dnes dá běžně sehnat v obchodech se zdravou výživou nebo na eshopech nebo si můžete připravit domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.). Sójovou omáčku vynechte a nebo použijte jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.)
- Pro verzi bez lepku použijte namísto sladu bezlepkový sirup, např. rýžový nebo kukuřičný apod..
- Pokud chceme tempeh křupavý a tvrdý, necháme jej dělat déle. Jen dáme pozor, aby nám marináda nezkaramelizovala moc a nezačala se pálit a černat. Pak by byla hořká a to není žádoucí.
- Tempeh je luštěnina, takže ji kombinujeme s obilovinami a zeleninou, vznikne nám tak kompletní talíř. Není nutná další luštěnina. Pokud ale potřebujete z jedné kostičky nakrmit 4 osoby a zdá se vám to málo, klidně přidejte další luštěninu na talíř třeba ve formě omáčky, přimíchané v zelenině nebo smíchané s tempehem.
Obměna
- Stejně tak můžeme použít tempeh natural, ale dbáme, aby se dostatečně prohřál a obalil v marinádě, aby neměl syrovou chuť.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Oblíbená večeře opět s: https://www.jimejinak.cz/rychla-vecere-nebo-obed-z-quinoi-a-salatu/
Vypadá to lákavě… prosím, co je to sladěnka?