- tempeh
- olej
- mandle
- pórek
- čerstvý česnek s listy
- sezamová semínka
- tamari
- rozinky
- koření ras el hanout
- sůl
- quinoa
- loupané adzuki fazole
- daikon
- čerstvá petržel
- kuzu
- citrónová šťáva
- voda
Jak připravit marocký tempeh se zeleninou
- Uvařte quinou a fazole adzuki.
- Zatím co se adzuki a quinoa vaří, připravte si tempeh.
- Do pánve nalijte olej a přidejte daikon nakrájený na kostičky, sezamová semínka, tempeh nakrájený na kostičky, rozinky, mandle, koření a nasekaný česnek.
- Restujte na středně vysokém plameni. Po několika minutách přidejte tamari, promíchejte a podle potřeby dochuťte.
- Ve sklenici studené vody rozpusťte 1 čajovou lžičku kuzu. Nalijte do pánve a vše za stálého míchání několik minut vařte. Musí se vytvořit hustá omáčka.
- Jakmile jsou quinoa a adzuki uvařeny, smíchejte je, dochuťte čerstvou petrželkou a servírujte jako přílohu. Na talíři všechno znovu posypejte čerstvou petrželkou a pokapejte citrónovou šťávou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Jídlo je velmi rychle hotové. Pokud si fazole uvaříte předem, zabere vám příprava opravdu pár minut.
- Ras el hanout je orientální marocká směs koření, kterou v kuchyni určitě užijete i v jiných receptech.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) namísto tempehu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
Obměna
- Místo quinoi můžete zvolit jakoukoliv obilovinu, místo adzuki jiné fazolky.
- Místo kuzu můžete k zahuštění použít rýžový nebo kukuřičný škrob.
- Pokud nemáte mladý česnek s listy, použijte česnek normální.
- Místo rozinek můžete použít třeba sušené meruňky nebo švestky.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na velké tvrdé kusy mandlí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Jídlo jsem si trochu upravila, co nebylo, jsem vynechala a nemá chybu. Díky za inspiraci. :)