Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do něj pustíte, dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
Na omáčku:
  • 1 vrchovatá lžíce arašídového másla
  • 1 vrchovatá čajová lžička datlového sirupu
  • šťáva z 1 citronu
  • sójová omáčka (např. tamari)
Ostatní ingredience:
  • tempeh
  • tuřín
  • cibule
  • celozrnná červená rýže
  • kmín
  • černý kmín 
  • pikantní olej (např. s chilli)
  • olej
  • sladká paprika
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá jarní cibulka
  • lískové oříšky

I když od mládí sportovala, byla vždycky oplácaná. Vyzkoušela kdejakou dietu, ale vegany mívala tak ...

Jak připravit pikantní tuřín s tempehem a arašídovou omáčkou

  1. Ve sklenici dobře promíchejte ingredience na omáčku. Dejte stranou.
  2. Uvařte rýži.
  3. Zatímco se rýže vaří, nalijte do pánve olej, přidejte lískové ořechy, kmín a černý kmín. Přidejte nasekanou cibuli a začněte jemně restovat.
  4. Po pár minutách přidejte na kostičky nakrájený tuřín, osolte, posypte mletou paprikou, přikryjte poklicí a duste, dokud tuřín nezměkne.
  5. Nyní přidejte tempeh nakrájený na stejně velké kostky jako kostky tuřínu. Zvyšte plamen a vše rychle osmahněte. Nakonec přidejte trochu pikantního oleje.
  6. Po uvaření rýže dejte vše na talíř a posypejte čerstvou jarní cibulkou, petrželkou a zalijte arašídovou omáčkou.

Praktické

  • Černý kmín můžete také najít pod názvem Nigella sativa nebo černucha setá.
  • Během vaření jídlo ochutnávejte a dolaďte dle vašeho gusta. Nic není váženo, všechno je intuitivní. Množství všech ingrediencí volte podle počtu strávníků.
  • Příprava je poměrně rychlá.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) nebo cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky.

Obměna

  • Namísto červené rýže můžete použít jakoukoliv obilovinu.
  • Místo tempehu můžete použít tofu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti, pokud vynecháte ostrý olej, tak můžete podávat cca od 1,5 roku.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Měla jsem uvařenou jen basmati, tak jsem použila tu, ale i tak moc chutnalo 👍👏

Vsetky suroviny boli doma, bolo jasne, ze je zhora nasadena konstelacia hviezd pre tento recept. Vyborny a krasne farby ; ))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Risotto alla milanese s obalovaným tempehem

Risotto alla milanese je italská klasika. Jeho příprava je velice jednoduchá a z mála ingrediencí dostanete výborný voňavý talíř.

Plněná indická placka Paratha

Pikantní indické placky inspirované receptem z knihy Indian Made Easy od autorky Amandip Uppal. Nelekejte se ingrediencí a přizpůsobte si je vlastní chuti ...

Tofu v krustě s kokosovou rýží (bez lepku)

Pokud milujete tofu a nebo se mu teprve snažíte přijít na chuť, tento bezlepkový recept je pro vás jak dělaný. Je i poměrně rychlý, tak se nedejte odradit ...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.
14
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.