- 1 marinovaný nebo uzený tempeh (pokročilí mohou i přírodní)
- hrnek a půl dýně nakrájené na malé kousky
- 1 větší cibule na proužky
- hrnek a půl mrkve nakrájené na proužky či sirky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička sladkého rýžového octa
- 2 dcl studené vody nebo zeleninového vývaru
- 2 obalené lžíce sladu (podle chuti)
- 2 -3 lžíce oleje
- sůl
- na dochucení umeocet
Jak připravit tempeh se sladkokyselou omáčkou
- Nakrájíme zeleninu a na rozpáleném oleji na pánvi orestujeme cibuli s mrkví a trochou soli.
- Po 5 minutách přidáme dýni a ještě restujeme několik minut.
- Mezitím nakrájíme tempeh na proužky nebo větší kostičky a přidáme ji orestovat k zelenině.
- Ve studené vodě rozmícháme škrob, rýžový ocet a slad a když se tempeh lehce osmahne, zalijeme vše na pánvi touto směsí.
- Povaříme cca 4 minuty než škrob ztuhne a omáčka zhoustne.
- Ochutnáme a podle chuti můžeme přidat ještě trochu sladu nebo sladkého rýžového octa. Na dosolení a zároveň okyselení je výborný i umeocet.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou omáčku místo sójové.
- Pro verzi bez lepku je třeba používat sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení.
Obměna
- Zeleninu můžeme vyměnit za květák, pórek, čínské i letní zelí… kombinací je mnoho.
- Místo tempehu lze použít i seitan nebo tofu.
Děti
- Toto jídlo mohou děti od 2 let, jen bych byla opatrná s ochucením. Pro děti od roka a půl bych použila bílé tofu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
👌
Vylízala jsem pánev a málem snědla i vařečku 👌luxus