Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempehová bašta

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Tento recept je krásně podzimní a hřejivý. Až ho ochutnáte, snad nám dáte za pravdu, že jsme jednoduše nemohli zvolit jiný název.

Ingredience
  • tempeh natural
  • fazole cannellini
  • kroupy
  • olej
  • česnek
  • chilli papričky
  • petrželka
  • sójová omáčka (např. tamari)
  • rajčatové pyré
  • datlový sirup
  • lisovaný česnek
  • mletá paprika
  • piniové oříšky
  • červené radicchio

Je to už téměř rok, co se krůček po krůčku seznamuji s jiným způsobem stravování. Přivedla mě k tomu kamarádka, se kt...

Jak připravit pikantní tempehovou baštu s fazolemi

  1. Fazole cannellini uvařte v tlakovém hrnci a dejte stranou.
  2. Uvařte kroupy a dejte stranou.
  3. V míse smíchejte sójovou omáčku, olej, mletou papriku, prolisovaný česnek, trošku rajčatového pyré a datlový sirup. Tempeh nakrájejte na kostky a dejte do připravené směsi marinovat.
  4. Do velké pánve nalijte olej, přidejte chilli, česnek a jemně osmahněte. Nyní přidejte kroupy a fazole s trochou tekutiny, ve které byly vařeny, případně můžete použít vývar nebo vodu. Dochuťte solí a promíchejte. Nechte pár minut prohřát na mírném plameni.
  5. Do jiné pánve dejte tempeh s marinádou a duste, dokud marináda nezhoustne.
  6. Na talíř naservírujte kroupy a fazole, polijte omáčkou s tempehem a vše posypte radicchiem, petrželkou a piniovými oříšky. Můžete ještě pokapat citrónovou šťávou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Po uvaření luštěniny a obiloviny ponechte trochu tekutiny, ve které se vařily.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu (rýže, jáhly, amarant apod.)

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv fazole a salát zvolit podle zásob, hodí se čekanka, rukola.
  • Namísto krup můžete podávat s jakoukoliv jinou obilovinou.
  • Můžete použít jakékoliv vaše oblíbené sladidlo namísto datlového sirupu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
4. 12. 2021

Zabudla som, ešte takto, s ovsom..spokojnosť 100%🙂

Slavomíra
30. 11. 2021

červenú čakanku som práve dnes “ulovila” v Kauflande🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.