Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempehové mini “kotletky” v tomatové marinádě

Uvařeno

Měli jste někdy natural tempeh? Většina lidí ho neumí upravovat a proto raději používají již upravený. Jste jedním z nich? My vás ho ale naučíme upravovat tak, že budete natural tempeh milovat :) Tento recept je přímo lahůdka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 5 lžic 100% rajčatového pyré
  • 1 lžíce shoyu nebo 2 lžíce aminos omáčky
  • 1 lžička hořčice (dle ostrosti vaší hořčice, případně víc)
  • voda
  • natural přírodní (bílý) tempeh
  • olej (např. slunečnicový, olivový nebo kokosový či jiný)

Dáša si vyzkoušela, jak funguje jídelníček Jíme Jinak. Ve svém příběhu o své zdravotní úspěchy i o velmi praktické zk...

Jak na tempehové kotletky v tomatové marinádě
  1. Tempeh rozkrojte (jako kdybyste krájeli korpus na dort) podélně na 2 cca stejně vysoké díly.
  2. Oba díly nechejte na sobě a celý tempeh rozkrojte na 3 stejně dlouhé části a tyto 3 části ještě rozkrojte na polovinu, aby vám z toho vzniklo mnoho stejně velikých čtverečků.
  3. Tyto čtverečky rozkrojte tak, abyste dostali trojúhelníčky.
  4. Na pánvičku nalijte olej na smažení, aby pokryl celou pánev.
  5. Nechejte rozpálit a až bude olej horký, vložte trojúhelníčky tempehu.
  6. Jakmile bude tempeh z jedné strany hotový (zlatavý), otočte ho a osmažte i na druhé straně.
  7. Připravte si marinádu z rajčatového pyré, hořčice, shoyu a vody (marináda by neměla být příliš řídká, vody přidejte zhruba 3 lžíce), rozmíchejte. Ochutnejte, jestli vám sedí chuť a případně ještě dochuťte.
  8. Nalijte marinádu na tempeh a na mírném plameni nechejte marinádou tempeh tempeh obalit. Poté otočce a nechejte tempeh opéct ještě z druhé strany. Trvá to zhruba 1,5 minuty na každé straně.
  9. Vypněte plamen a podávejte.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
  • Tyto “kotletky” se výborně hodí k jakémukoliv jídlu – omáčkám, salátům, na chleba, do sendviče, bulky, k dušené zelenině, těstovinám atp. (na fotografii jsou spolu se svíčkovou omáčkou a špaldovým kernotem).
Obměna
  • Pomocí této úpravy můžete udělat i “kotletky” z natural tofu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak už jsem měla tempeh a chutnalo to opravdu dobře, hlavně ta křupavá kůrčička!
Nejdřív to vypadalo, že omáčka krustu neudělá, ale nakonec to dopadlo dobře.

Děkuju za tip na jinou úpravu, se kterou by se určitě dalo experimentovat.

Vypadá to strašně dobře, ale zrovna doma nemám tempeh…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Chalupářské ražničí bez masa

Na těchto zdravých špízech si jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hl...

Jáhlové knedlíky plněné uzeným

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...