- hrst kopřivových vršků
- 120 ml vody
- 80 g hrašky (nebo mouky)
- olej na smažení
- špetka soli
Jak připravit kopřivu v těstíčku
- Opláchněte kopřivu ve studené vodě a nechte okapat.
- V misce smíchejte vodu a hrašku (nebo vodu a mouku) na těstíčko řidší než hořčice.
- Kopřivy opatrně berte za stonky, abyste se nepopálili a obalujte je vidličkou v těstíčku.
- Rozpalte ve woku olej a když začne pěnit, vložte do něj vždy jen pár kousků právě obalené kopřivy.
- Kopřivy držíme za stonky, dobře se tak s nimi manipuluje.
- Během chvilečky udělá těstíčko krustu na kopřivě.
- V tu chvíli vyndáme a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
- Postupně takto osmažíme všechny připravené kousky kopřiv.
Praktické
- Velmi křupavé konzistence dosáhnete, když olej a těstíčko mají rozdílnou teplotu. Doporučuje se proto dávat těstíčko do ledničky nebo do základu těstíčka hodit pár kostek ledu.
- Ze stejného důvodu se také často používá místo vody minerálka s bublinkami.
- Pokud nebudete tempuru podávat okamžitě, kdy je nejchutnější, můžete její křupavost udržet uchováním v teplé troubě s pootevřenými dvířky.
- Pokud vám doma sabotují divokou zeleninu, dejte více těstíčka a kopřivu do ní pořádně schovejte. Vzniknou takové kopřivové palice. Pro jistotu můžete ustřihnout i stopku.
- Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Nemáte-li hrašku, můžete použít čočkovou nebo cizrnovou mouku.
- Místo hrašky můžeme také obalovat v pohankové či jiné mouce.
- Na tempuru se dá použít i klasická bílá hladká mouka – nesaje tolik tuku, spotřebuje se ji jen trochu a udělá dobře křupavé těstíčko.
- Do těstíčka můžeme přidat oblíbené koření nebo bylinky.
Děti
- Děti tempuru milují stejně jako dospělí. Pokud jsou zdravé, dáme jim občas kousek cca od 1,5 roku, častěji až od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vyzkoušela jsem. Je to výborné. Zkusily jsme i květy pampelišek. Děti natrhaly květy pampelišek, já kopřivu a pak jsme společně tvořily jídlo :o) Pro velký úspěch jsme už zopakovaly 2x :o) U dětí zabodovaly nejvíce pampelišky a u mě kopřiva….
Dnes jsem zkoušela tento recept s obměnou – variantu s bršlicí a hraškou, a musím říct, větší dobrotu jsem dávno nejedla! A přitom tak snadné. Bršlice ani nepálí, dobře se drží za dlouhý stonek (který pak též velmi chutná) a dobrota vesmírná je v cuku letu na stole. Opravdu jsem byla snadností a chutí nadšena, a můj muž si to taky nemohl vynachválit. Děkuji všem zde za inspiraci a za nápady. Šíříte radost.