Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Tempura z mrkvové natě

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou, ba přímo luxusní, smaženou dobrotu – mrkvovou tempuru. Kam se hrabou hranolky!

Ingredience
  • 10 mrkvových natí
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek hrašky (lze nahradit jinou moukou)
  • špetka soli
  • olej podle potřeby

Myslela jsem si, že jím zdravě a vařila jsem podle svého nejlepšího přesvědčení. Ale váha šla pořád nahoru a břicho s...

Jak připravit smaženou dobrotu z mrkvové natě

  1. Natě oklepeme nebo podle potřeby opláchneme, abychom je zbavili případné hlíny. Necháme okapat.
  2. V misce rozmícháme hrašku s potřebným množstvím vody a špetkou soli tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
  3. Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej.
  4. Do rozpáleného oleje vkládáme natě namočené do těstíčka – držíme za tuhý stonek, abychom se nespálili.
  5. Osmažíme dozlatova, pokud máme velké kousky, tak v průběhu smažení otočíme, hotové necháme na ubrousku okapat.
  6. Podáváme horké.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Natě se při ponoření do těstíčka slepí a nejsou tak objemné.
  • Čím řidší těstíčko uděláme, tím lépe se natě obalují a tím spíše budeme mít znát ve výsledném smaženém pokrmu texturu natí.
  • Čím hustější těstíčko bude, tím hůř se bude obalovat, ale zase bude pometlo objemnější a sytější.
  • Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus, jeden dva kousky postačí.
  • Pokud je vrstva oleje dost vysoká, osmaží se celá nať a nemusíme otáčet. Pokud nemáme tolik oleje, osmažíme z jedné strany a po chvíli otočíme.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku, případně pohankovou či jinou obilnou mouku.

Děti

  • Mrkvová pometla dáváme dětem až od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mě trvalo hodně dlouho, než jsem hrášce přišla na chutˇ. Tedˇv ní obaluji hlavně brokolici. Tento recept ale určitě vyzkouším

Hajickova.Lenka
6. 7. 2020

To je panečku žrádýlko…..Dokonce syn, když to ochutnal, tak řekl, že hraška musí být nějaký zázrak, protože cokoliv v ní obalím,tak mu chutná.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.