Cibule, šalotka, česnek a zázvor
Lednice je pro tyto zeleniny příliš vlhká a začnou brzy gumovatět a plesnivět. Navíc na ostatní potraviny mohou přenášet svůj pach. Lépe se jim bude dařit v košíku v temném a suchém koutě kuchyně nebo spíže.
Olivový olej
Pokud se olivový olej skladuje v lednici, zakalí se, kondenzuje a houstne, někdy až do konzistence másla. Uchovávejte ho v temnu v neprůsvitné sklenici při pokojové teplotě ne vyšší než 25°C.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Batáty
Ani batáty (a brambory) není třeba skladovat v lednici. V suchém koutě kuchyně vydrží dlouhou dobu čerstvé.
Jablka a hrušky
Je jim mnohem lépe mimo lednici, v košíku nebo míse na dobře větraném místě. Pokud je chcete skladovat delší dobu, teplota by neměla překročit 12°C. Skladováním v lednici ztrácejí svoji chuť. Toto ovoce můžete do lednice umístit v případě, když je již velmi zralé nebo potlučené a budete jej brzy konzumovat.
Citrusy
V lednici vysychají, ztrácejí chuť i vůni. Raději je skladujte v míse, například spolu s jablky a hruškami. To samé melouny, ananas, mango, banány, kiwi a jiné exotické ovoce.
Avokádo
Pokud jsou avokáda ještě nezralá, nechejte je při pokojové teplotě (jen pozor, aby na nich neleželo něco těžkého a nepomačkaly se), potřebují ještě “dojít”. Pokud jste si vybrali již hodně zralá avokáda, mohou na pár dní do lednice, kde se jejich další zrání zastaví.
Chleba
Chléb do lednice nepatří. Vyschne, ztvrdne a začne brzy plesnivět. Skladujte ho jako naše babičky – v utěrce, chlebníku nebo speciálním pytlíku na chléb.
Rajčata a okurky
Tuto zeleninu je lépe skladovat mimo lednici, v košíku nebo v míse v kuchyni. V lednici moučnatí, gumovatí a ztrácí svoji chuť. Pokud je i přes to chcete v lednici skladovat, tak v dobře uzavřené nádobě.
Dýně
Ani dýně není potřeba skladovat v lednici. Skladujte je na studeném, dobře ventilovaném a tmavém místě. Vydrží i 3 měsíce.
Bylinky
Svazky bylinek dejte do sklenice s vodou, kterou pravidelně vyměňujte. Bylinky vydrží krásně svěží a čerstvé. V lednici uvadnou, ztratí barvu, chuť i vůni.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
K bylinkám – na jiném místě jsem tu vloni vyčetla tip ze zkušenosti z restaurace – zabalit do vlhkého ubrousku na tácek (otevřenou krabičku) do lednice a kontrolovat, ubrousek má zůstat vlhký. Ozkoušeno, osvědčeno.