Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Teplá zelenina s oregánem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Zeleninová příloha nemusí být nechutně zdravá. Tato je velmi oblíbená právě pro svoji chuť a my si ji často dáváme na snídaňovou kaši v zimních měsících. Pokud vám teplá zelenina nechutná, tak určitě vyzkoušejte tuto.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • kus červeného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžička oregána
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • vývar/voda na podlití
  • rukola a petrželka na ozdobu

Nepovedl se vám kváskový chléb? Nestíháte vůbec nic a nehubnete, ačkoli byste potřebovali? Půst nezvládáte a občas sn...

Jak připravit chutnou zeleninovou přílohu

  1. Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky, zelí na proužky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu zelí, pak dýně a na vrch mrkev.
  3. Vršek osolíme a přidáme oregáno.
  4. Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
  5. Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
  6. Teplý salát klademe na talíř do hnízdečka z rukoly a sypeme sekanou petrželkou.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Pratické

  • Pokud máme čerstvé bylinky, nasekáme je a přidáme na samém závěru.
  • Můžeme zeleninu dávat na cibuli postupně a míchat, ale tato verze je jednodušší a výsledná zelenina je sladší.

Kombinujeme

  • Tato zelenina se hodí jako zeleninová příloha k obilí a luštěnině, jako základ na snídaňovou kaši nebo ke kváskovému chlebu.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
  • Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Takto upravená zelenina je vhodná už pro nejmenší děti, ale ubereme sůl a olej podle věku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Pohanka: Prohřátí a energie

Přinášíme vám článek o pohance, tradiční potravině z chladných oblastí střední Asie s mnoha zdravotními benefity. Dozvíte se, jak ji konzumovat pro zvýšení...

Kapustičky “na zádíčka”

Tradiční úprava růžičkové kapusty, díky které si ji zamilujete!
Blog
klub
90
9

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a nen...
klub
45
11

Zdraví v zimě

V zimě si orgány spadající pod element vody (ledviny, močové cesty a pohlavní orgány) zaslouží naši zvláštní pozornost a stravu, která je posílí a připraví...

Celozrnné krémové špagety

V tomto receptu zužitkujeme postranní listy bulvy fenyklu a košťál z brokolice a vyzkoušíme si, že i ze zbytků se dá snadno vykouzlit skvělý kondiment na t...