Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Teplý salát z celeru a tuřínu

Uvařeno
sezóna zima

Teplé saláty jsou u nás doma velmi oblíbenou formou tepelně upravené zeleniny. Vyzkoušejte je také, budete příjemně překvapení jejich lahodností. V tomhle například nikdo nehádá celer, ani ti, kdo ho neradi. Zeleninu můžete krásně obměnit podle momentálních zásob.

Ingredience
pro cca 4 osoby

  • 1/2 celeru
  • 1/4 tuřínu
  • 1 vodnice
  • 1/4 ledového salátu
  • 1 tofunéza
  • olej
  • sůl
  • na dochucení: umeocet

Potýkala jsem se se spoustou zdravotních problémů, které jsem se řešila léky. Chtěla jsem to změnit a tak jsem hledal...

Jak připravit lahodný salát z teplé zeleniny

  1. Na dno kastrolku dáme olej, tak aby bylo celé dno mírně pokryté.
  2. Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, tuřín očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky.
  3. Do kastrolku na olej vložíme postupně do vrstev tuřín a na něj celer.
  4.  Posolíme, přiklopíme a dáme vařit. Jakmile začne olej v kastrolku pracovat, stáhneme teplotu na mírnou, přidáme cca 2 lžíce vody a dusíme cca 20 minut do měkka. Píchneme vidličkou pro kontrolu a pokud je zelenina hotová, vypneme.
  5. V průběhu vaření nemícháme. Pokud nemáme zkušenosti, můžeme se jen občas podívat, zda se zelenina nepálí – opatrně druhým koncem vařečky odhrnout kus zeleniny, zda se dole nepřipaluje.
  6. Mezitím nastrouháme na hrubo vodnici (nebo ředkvičky či ředkev), ledový salát nakrájíme na kousky.
  7. Když je zelenina v kastrolku uvařená do měkka, smícháme ji se salátem, strouhanou zeleninou, přidáme tofunézu a podle chuti doladíme kyselost a slanost umeoctem.
Praktické
  • Při použití jiné zeleniny dáme na dno zeleninu listovou nebo kulatou (dýně, řepa, kapusta apod.) a jako poslední bude zelenina kořenová.
  • Salát konzumujeme ještě zatepla, nečekáme až zchladne. Využíváme toho, že čerstvě připravená zelenina je nejzdravější, zásadotvorná.
  • Případné přebytky dáme do termosky a sníme s dalším jídlem nebo k svačině během pár hodin.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a při vynechání tofunézy nebo jejím nahrazení viz níže i nesójový.
Obměna
  • Celer a tuřín můžeme nahradit kedlubnem, mrkví, petrželí, pastinákem, dýní apod.
  • Vodnici můžeme nahradit ředkvičkami, bílou ředkví, černou ředkví nebo kvašenou zeleninou.
  • Ledový salát můžeme nahradit polníčkem, rukolou nebo jiným salátem.
  • Nebojte se kombinovat i jiné druhy zeleniny. Někdy můžete udělat salát jen z celeru, jindy ze tří druhů, někdy můžete dát dospodu cibuli či pórek. Někdy přidáte syrovou zeleninu, jindy kvašenou, někdy nic. Ať je to pokaždé jiné. Můžete ještě posypat praženými semínky.
  • Můžete použít i různé koření při dochucování, např. petržel nebo bazalku.
  • Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza). Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu,  veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
  • Tofunézu můžete také zcela vynechat nebo použít rostlinnou smetanu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tento recept obohatil náš jídelníčk o černou ředkev. Vypěstovala jsem ji po dlouhém nepěstování. A co s ní? Přidala jsem ji namísto vodnice (již se mně nechtělo jít na záhon). Vlastně kromě celeru, byla naprosto jiná skladba: pór, cuketa, pek. zalí. Zabalené do kváskových palačinek. To nemělo chybu. Namísto tufunézy jsem použila dýňové máslo a malinko naředila lákem z kvašené cukety.

Tak toto bola delikatesa😋, a to som bola trochu skepticka, lebo zeler vobec v laske nemam.🙂 Miesto kvaky som dala kalerab, miesto vodnice ciernu redkev a miesto tofunezy trosku sojovej smotany a servirovala s domacim hummusom a krupkami s celozrnnou ryzou. Foto som zial nestihla.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Okurkový salát s popencem

Máte na zahradě popenec? Přidejte ho do salátu a vytvořte si alternativu na tzaziky. Dostanete do těla sílu divoké jarní zeleniny, potěšíte oko krásnými kv...

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutná i dětem.

Salát s limetkovou zálivkou a vlčím mákem

Vlčímu máku se u nás na zahradě daří lépe než všem původně plánovaným květinám a zelenině. A protože jeho lístky jsou krásně barevné a jedlé, přidáváme je ...

Letní salát s jedlými květy

Letní saláty jsou jednoduché a krásné. Jedlé květy jim dodají na eleganci a některé i na vůni a speciální chuti. Jako třeba žluté denivky, které vůní připo...