Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Teplý sladkokyselý salát s brokolicí a mrkví

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Když se venku ochladí, je mnohem vhodnější připravovat saláty teplé, což znamená, že alespoň část zeleniny je krátce tepelně zpracovaná. Nejen že vám tento salát zbytečně neochladí zažívání, ale bude pro vás mnohem lépe stravitelný, než kopa syrového studeného salátu.

Ingredience

  • hrnek na růžičky rozebrané brokolice
  • 1 malá mrkev
  • 1/3 ledového salátu
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička sladěnky (sladu) nebo rýžového sirupu
  • hrst pražených slunečnicových semínek
  • sůl
  • umeocet

Na stránky Jíme Jinak som zablúdila prvýkrát vlani v septembri, keď som si v zdravej výžive kúpila niečo, čo som pred...

Jak připravit teplý zeleninový salát
  1. Zeleninu umyjeme, brokolici nakrájíme na menší růžičky, mrkev na tenoučké plátky a salát nakrájíme na menší proužky.
  2. V kastrůlku rozehřejeme olej, přidáme trošku soli a osmahneme na něm brokolici s mrkví. Restujeme na mírném ohni asi 3 minuty a poté zalijeme trochou vývaru, nebo horké vody tak, aby zelenina byla si 1 cm pod vodou.
  3. Přidáme hrst pražených slunečnicových semínek.
  4. Necháme podusit do změknutí zeleniny a vyvaření půlky vody. Přidáme malou lžičku sladěnky a důkladně ji v zelenině rozpustíme, vznikne taková zálivka.
  5. Sundáme z plotny a zálivku dochutíme umeoctem dle chuti. Zálivka v zelenině by měla mít sladko-kyselou chuť.
  6. Ledový salát dáme do mísy, přidáme horkou dušenou brokolici s mrkví a zálivkou a promícháme. Ledový salát se teplou zeleninou lehce spaří a bude lépe stravitelný.
Praktické
  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžový sirup.
  • Na jaře jsou na přidání výborné také listy pampelišek, které ještě nevykvetly, nebudou totiž hořké. Přednost dejte těm, které vyrostly ve stínu nebo pod kamenem. Pokud narazíte i na ptačinec žabinec, klidně ho do salátu zamíchejte.
Obměna
  • Na salát můžeme použít i jakoukoli jinou zeleninu, dobrá je například kombinace kedlubny s mrkví.
  • Místo ledového salátu můžete použít polníček, nebo jakýkoliv druh salátu.
  • Místo semínek jsou výborné i opražené ořechy, ale ty dejte až na závěr, jako ozdobu.

Děti

  • Tento salát mohou děti od 1,5 let jako součást  jídla, jen opatrně na semínka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Přidala jsem k tomu tahini, čočku a kukuřičné těstoviny a bomba oběd 🥰

Mila Beata
22. 5. 2021

Chrochtali jsme blahem , ah můj Bože ,ten salat byl vynikající a ten seitan na houbách – žampiony nebyly , měli jsme jen hříbky a ta rýže s jáhlama a sezamem, taková bašta ♥️ děkujeme JJ

JAHLY RÝŽE SEZAM, SEITAN NA HOUBÁCH, KIMCHI, KLÍČKY VOJTĚŠKA, NAKLÍČENE DÝŇOVÉ SEMÍNKO, ŘEDKVIČKY, TEPLÝ SLADKOKYSELÝ SALÁT, ČOČKA NA KARI, RUKOLA

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Salát z rukoly, mrkve, okurky a ředkvičky

Chcete oběd nebo večeři osvěžit čerstvou zeleninou? Udělejte si tento rychlý salátek.

Salát s limetkovou zálivkou a vlčím mákem

Vlčímu máku se u nás na zahradě daří lépe než všem původně plánovaným květinám a zelenině. A protože jeho lístky jsou krásně barevné a jedlé, přidáváme je ...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Salát s lebedou a řebříčkem

Nemáte ještě vlastní salát? Skočte na zahradu pro lebedu a řebříček. Chutnají skvěle a jsou plné vitamínů.

Smetanový okurkový salát s čekankou a koprem

Rychlý salát s příjemně nahořklou čekankou, který ale zjemňuje smetana a kopr. Snadné, chutné, vhodné na léto. Samozřejmě v našem podání bez cukru a mléka....