- 1/2 celeru
- kus dýně
- kus červeného zelí
- 1 cibule
- čerstvé nebo sušené bylinky: rozmarýn, tymián, oregáno
- 1 kelímek tofunézy
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet na dochucení
- vývar na podlití
- na ozdobení: čerstvá rukola a jarní cibulka
Jak připravit lahůdkový salát z teplé zeleniny
- Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky, zelí na proužky.
- Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu zelí, pak dýně a na vrch celer.
- Vršek osolíme a přidáme sušené bylinky.
- Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
- Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
- Pokud máme čerstvé bylinky, nasekáme je a přidáme na samém závěru.
- Vypneme, přidáme trošku umeocta (podle chuti) a vmícháme tofunézu.
- Teplý salát klademe na talíř do hnízdečka z rukoly a sypeme jarní cibulkou.
Kombinujeme
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Teplý salát se hodí jako zeleninová příloha k obilí a luštěnině nebo ke kváskovému chlebu.
Obměna
- Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
- Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.
Děti
- Salát je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme tofunézu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tento recept se mi moc libi. Zitra vyzkousim. A nove stranky jsou moc pekne. Dekujeme!😊
Výborný recept opět. A bez tofunézy je zase uplně jiné jídlo. Dala jsem si k pohance a fazolím. Nakonec jsem zbytek fazolí i s pohankou rozmixovala, přidala trochu mouky a mák, trochu dobrosladu a perníkového koření a na světě byl makovec. Ale ze začátku jsem tápala a neveděla co s čím. A dodnes jsem se nenaučila ten chvat s kterým Evička v Prostřenu odlévá z 5 l flašky dobroslad. Já jsu vždycky celá ulepená a někdy i na zem kápne. :D