11 ne-masových výrobků podrobeno testům
Nezávislá organizace dTest poslala 11 vzorků veganských a vegetariánských masných výrobků do laboratoře, aby zjistily, jak se moc se blíží klasice. Chemické analýzy se zaměřily na obsah bílkovin, tuku, složení mastných kyselin i nežádoucí pesticidy. Senzorická analýza zase ověřila, zda rostlinné „maso“ uspokojí chutě zákazníků.
Testy nepřinesly žádné nepříjemné překvapení
Řada výrobků dokázala množstvím bílkovin i tuku držet krok se skutečnými masnými výrobky, ale samozřejmě tu byly i výjimky. Naměřené hodnoty také v několika případech ukázaly na potíže s přesností výživových hodnot.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Velmi dobře dopadlo pátrání po nežádoucích látkách. Rostlinné alternativy masa obsahují širokou paletu různých ingrediencí z celého světa – rostlinných bílkovin, koření a ochucujících extraktů. Rezidua pesticidů testy odhalily pouze v jediném případě. Nežádoucí mikroorganismy – plísně, kvasinky a bakterie Escherichia coli a Listeria – nebyly nalezeny v žádném vzorku.
Problémy s konzistencí a nevyváženou chutí
Skupina hodnotitelů z řad běžné populace hodnotila veganské maso nejčastěji známkou dostatečná. Obecně měly dle nich rostlinné párky a burgery největší problémy s konzistencí a nevyváženou chutí.
Jak vybírat rostlinné “masné” výrobky
Přečtěte si také:
– Masové náhražky dobýjí svět
– Burger z umělého masa. Zákazníci prý nepoznají rozdíl
– Roste zájem o rostlinné alternativy potravin
– Nejčastější chyby v jídelníčku
– Proč jsou masové alternativy chybou v jídelníčku
Bílkoviny
Náhrady masných výrobků jsou vždy postaveny na bázi rostlinné bílkoviny (u vegetariánských produktů lze narazit i na výrobky s vaječnou bílkovinou). Nejčastěji na bázi luštěninové – zejména sóji (nefermentovaná sója je k pravidlené konzumaci nevhodná – a jaká sója je tedy vhodná?) a hrachu, kombinované například s proteinem z obilovin, typicky z pšenice. Směs různých druhů bílkovin pomáhá ve veganských a vegetariánských výrobcích kompenzovat přirozenou výživovou neplnohodnotnost rostlinných bílkovin. Obsah bílkovin v masných výrobcích se pohybuje nad 13 % a řada rostlinných alternativ s nimi dokáže držet krok.
Tuky
Rostlinné a skutečné masné výrobky se liší i obsaženým tukem. Veganské a vegetariánské výrobky často obsahují řepkový, slunečnicový případně kokosový olej. Výsledkem je odlišná struktura tuku, především nižší podíl nasycených mastných kyselin.
Složení
Při nákupu vegetariánských a veganských masných výrobků je třeba počítat s vyšším počtem (výživově nepříliš vhodných) ingrediencí, než u běžných uzenin. Často se využívají rostlinné barviva, nefermentovaná sója (proč je pro nás nevhodná?), ochucující extrakty, zahušťovadla a další aditiva. U těchto výrobků jsou důležité pro dosažení masu podobné struktury a chuti.
Příklad složení mražených klobásek od LINDA MCCARTNEY’S: Rehydrovaný texturovaný sójový protein (64 %), voda, koncentrát sójového proteinu, palmový olej, koření (siřičitany) (dextróza, sůl, příchutě, cibulový prášek, kvasnicový výtažek, barvivo: červený oxid železitý), řepkový olej, strouhanka (pšeničná mouka (pšeničná mouka, uhličitan vápenatý, železo, niacin, thiamin), sůl, kypřící látka: hydrogenuhličitan amonný), stabilizátor: methylcelulóza, rajčatový protlak, sůl.
Většina těchto výrobků bývá navíc mražených. Mražená jídla nejsou příliš vhodná, berou nám energii a mají ochlazující účinek, i když je tepelně upravíme.
Kupujete rostlinné masové alternativy?
Nebo preferujete raději luštěniny a výrobky jako jsou tempeh, tofu či seitan?
zdroj: dtest
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
My také kupujeme spíš tofu, tempeh, občas robi maso, rostlinnou paštiku.
Ale než jíst klobásky Linda McCartneys, tak to mi o hodně přívětivější přijde klasické maso plus sůl:-)
Bohužel je to zase “populární ” a zase špatně. Tak jako boom se sójou, light produkty.. ale zase to máte rychle připravené, hned hotové. Akorát ten poměr ceny – moje fazolové karbanátky za 10 kč/2 x burger za cca 100,- a to nemluvím o plastech, ve kterém je to balené:(