Základní informace
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Má vaše rodina ráda palačinky, ale chcete je překvapit? Použijte stejný recept, ale místo pánve oprašte waflovač.
Ingredience- 2 hrnky špaldové mouky (ideálně jemně mletá)
- 2 hrnky ječné mouky (ideálně jemně mléta)
- menší 1/2 pohankové mouky
- studená voda dle potřeba (cca 1 litr)
- olej na potření waflovače
V míse rozmícháme všechny mouky. Postupně pak vmícháváme studenou vodu tak dlouho, až dostaneme velmi řídké těsto, ale o trochu méně řídké než na palačinky. Rozehřejem waflovač, potřeme jej olejem a nalijeme přiměřené množství těsta, aby nám nepřeteklo z waflovače ven. Zahřátím trochu nabude. Budete si muset vyzkoušet, kolik je tak akorát, aby wafle nebyly děravé (málo těsta) nebo naopak neteklo těsto všude okolo (moc těsta).
PraktickéMám teflonový waflovač, takže dělám wafle na sucho bez oleje a jsou krásně křupavé. Wafle druhý den nejsou tak dobré, vadnou a “gumovatí”. Nejlépe je konzumovat je hned za tepla. Nebo tentýž den jako sušenky dětem na svačinu už vychladlé, ale stále křupavé.
KombinujemeWafle můžeme podávat teplé na sladko jako dezert nebo na slano jako hlavní jídlo (když zkombinujeme wafli s luštěninovou pomazánkou a teplou zeleninou, dostaneme kompletní talíř).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Doma děláme zeleninové vafle (nastrouhaná zelenina přímo do těsta) používám různé mouky i různé druhy vloček. S sebou na cesty jsou ideální, není potřeba je již mazat čímkoliv, jsou dobré i studené.
Tak jsem se po delší době vrátila k tomuto receptu. Těsto jsem dělala jen z cel. pšeničné mouky, špetkou vinného kamene. Když jsem je dělala hned, wafle nebyly tak křupavé, ale když jsem těsto nechala odležet do druhého dne a dělala tedy na druhý den s odleženým těstem, byly opravdu perfektní, křupavé, přesně tak jak mají být :-)