Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Těstoviny s chřestem a bílými fazolemi v česnekové omáčce

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Vypadá to všedně, ale chutná to italsky a luxusně díky vzácnému chřestu a česnekové omáčce. Tenhle pokrm je raz dva hotový, i když se zvlášť vaří těstoviny, zvlášť omáčka a zvlášť chřest. Všechno je to velmi rychlé a dá se to udělat za pár minut a jen se dvěma hrnci.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 500 g těstovin
  • svazek zeleného chřestu
  • 1 hrnek vařených bílých fazolí
  • 1/3 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • vývar nebo voda
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1-2 lžíce umeocta
  • voda podle potřeby
  • sůl
  • olej
  • popenec nebo jiné čerstvé bylinky

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit těstoviny s česnekovou omáčkou a zelených chřestem

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny do většího hrnce a vodu na chřest do menšího vysokého hrnce.
  2. Oloupeme česnek a cibule. Žlutou nakrájíme na kostičky, červenou na měsíčky. Opláchneme chřest a ukrojíme mu tuhé části stonku, celer oloupeme a nakrájíme na větší kostky, popenec posekáme na drobno, část necháme na ozdobu.
  3. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a dáme stranou. Chřest postavíme s osolenou vroucí vodou do hrnce tak, aby hlavičky zůstaly nad vodou a necháme 5 minut povařit. Pak vypneme, vodu vylejeme a chřest zchladíme studenou vodou, nakrájíme na malé špalíčky.
  4. V hrnci od chřestu rozpálíme olej a orestujeme na něm žlutou cibuli se solí. Krátce orestujeme, přidáme celer, podlijeme vývarem nebo vodou jen tolik, aby vývar/voda nepřesáhl celer a necháme podusit pod pokličkou 10 -15 minut do měkka. Pro kontrolu píchneme vidličkou. Když je měkký, tak ho rozmixujeme spolu s česnekem a umeoctem na hustou omáčku.
  5. V hrnci od těstovin rozpálíme olej a orestujeme na něm červenou cibuli se solí. Po chvíli přidáme chřest, zakápneme sójovou omáčkou a krátce orestujeme. Přidáme vařené fazole a prohřejeme. Přidáme omáčku z celeru, promícháme a vypneme. Do hotového pokrmu zamícháme nasekaný popenec. Kvítka a lístečky použijeme na ozdobu.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Místo vývaru můžeme do omáčky využít vodu z vaření těstovin.
  • Pokud nechcete čekat, až se těstoviny (já měla pohankové 3-4minut) a chřest (5 minut) povaří, klidně vezměte čisté dva hrnce a vařte v nich omáčku a restujte zeleninu. V tomto receptu já použila dvakrát za sebou oba hrnce, takže mám špinavé nakonec jen dva. Kdo má hodně místa v myčce, nemusí s nádobím šetřit a může vařit vše najednou a pár minut vaření tak ušetřit.
  • Restovat cibuli s chřestem můžete také ve woku, to dělávám často. Omáčku pak přileju a těstoviny vmíchám.
  • Bílé fazole se v omáčce ztratí (ty moje byly velmi do měkka uvařené, takže nejsou skoro vidět), ale možnost si do nich kousnout příjemně překvapí. Pokud byste je potřebovali ještě více zamaskovat, rozmixujte je spolu s celerem do omáčky a podle potřeby přidejte vodu nebo vývar.
  • Pro bezlepkovou verzi vybírejte bezlepkové těstoviny (my použili pohankové s wakame) a sójovou omáčku tamari.
  • Pro bezsójovou verzi použijte hrachovou omáčku místo sójové, případně více osolte.

Obměna

  • Popenec můžete vynechat nebo nahradit jinými čerstvými bylinkami.
  • Místo chřestu můžete dát pórek či cuketu.
  • Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
  • Místo fazolí můžeme použít hrách, cizrnu nebo čočku, případně luštěniny vynechat, pokud chcete lehčí jídlo.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí fazole, ale ubereme dochucovadla.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné, všichni jsme si pochutnali 😊 Děkujeme 🙂

Tak jsem dnes uvařila, ale tohle to nebylo 😀 Místo fazolí jsem dala cizrnu, místo chřestu cuketu, kterou jsem tedy podusila s cibulí trochu déle, aby nebyla syrová, celeru jsem měla jen kousek a nechtěla jsem načínat kvůli tomu další, tak jsem dala kousek petržele, zbytek řapíkatého celeru a ještě kousek načatého fenyklu. K tomu celozrnné špagety. Foto jsem nestihla – měli jsme hrozný hlad 😀 Všechno se sluplo a dokonce jsem dostala pochvalu 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Thajské rýžové nudle s hlívou v kari omáčce

Máte rádi thajskou kuchyni? Pak vyzkoušejte naši oblíbenou večeři pro teplé dny. Je to rychlovka a chutná naprosto skvěle.

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...