Tempeh je výborná náhrada za maso. Čistě rostlinná bílkovina chutí podobná uzenému sýru se hodí jak k těstovinám, tak ke všem obilovinám.
- asi 400g celozrnných těstovin za sucha
- balení tempehu asi 150g
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 brokolice
- 1 stroužek česneku (nemusí být)
- olej
- sůl
- šálek horké voda, nebo zeleninového vývaru
- sojová omáčka
- kmín
- 1/2 balení sojové smetany (např. Provamel)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Postup
- Dáme vařit do horké osolené vody těstoviny.
- Do druhého hrnce dáme na pařák uvařit v páře mrkev a brokolici.
- Tempeh a cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji, dokud není cibule do sklovata.
- Lehce osolíme, okmínujeme a přidáme drcený česnek, zalijeme horkou vodou, nebo vývarem a chvilku podusíme.
- Vzniklou omáčku zahustíme kukuřičným škrobem tak, že 1-2 lžíce škrobu rozmícháme ve studené vodě a vmícháme do omáčky.
- Povaříme asi 2-3 minuty a stáhneme z plotny.
- Přidáme sojovou smetanou a dle chuti sójovou omáčku a dobře promícháme.
- Na talíř nandáme uvařené těstoviny, ozdobíme je v páře uvařenou mrkví a brokolicí a zalijeme smetanovou omáčkou.
Kombinujeme
Omáčku lze připravit i bez tempehu, ale jídlo nebude kompletní, neboť bude chybět bílkovinová složka.
Obměna
- Uvařenou zeleninu můžeme obměnit za jakoukoliv jinou třeba za květák, celer, pórek, hrášek, kukuřici.
- Zeleninu můžeme po uvaření i vmíchat nakrájenou do omáčky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaam ♥️výborná mňamka
Tak dneska jsem uvařila a musím říct mňamka:-). A taky rychlovka. Určitě přidávám na seznam tutovek. Dílky moc!