Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Thajská polévka se zázvorem, červenou čočkou a kokosovým krémem

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Na oběd jsme hlad moc neměli, tak jsem udělala jen velmi hustou nudlovou polévku s červenou čočkou. No ještě že jsem ji udělala takový kotel!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 hrnek dýně pokrájené na kostky
  • 1 hrnek na nudličky pokrájeného bílého zelí
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 1 balený vlasových rýžových nudlí
  • 1 cm zázvoru (kořene)
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sladkého kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • podle chuti umeocet

Potýkala jsem se se spoustou zdravotních problémů, které jsem se řešila léky. Chtěla jsem to změnit a tak jsem hledal...

Jak připravit kokosovou polévku s čočkou

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar a nakrájíme si omytou zeleninu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer, dýni, zelí a mrkev a společně orestujeme.
  3. Když je zelenina osmažená, přidáme  vývar, propláchnutou čočku, kari, bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  4. Ke konci varu přidáme do polévky rýžové nudle a šťávu z čerstvého zázvoru (nastrouháme kořen na jemno i se slupkou na struhadle a rukama vymačkáme šťávu do polévky) a po třech minutách varu vypneme.
  5. Po vypnutí doladíme chuť přidáním pár kapek či lžičky umeocta a 2 lžícemi kokosového krému.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Takováto polévka může občas nahradit kompletní jídlo na cestách či při spěchu.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Pokud dáme jiné koření a místo zázvoru česnek, dostaneme českou verzi téhož.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud odebereme ochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

vyborna 🤗

Mila Beata
28. 3. 2022

Mnaaaam ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...