Na omáčku:
- 200 g kokosového mléka
- 1 vrchovatá lžíce arašídového másla
- sůl
- 1 lžíce tamari
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky gochugaru (chilli na kimchi)
- 1 vrchovatá lžička rýžového sirupu
- citrónová šťáva
Ostatní ingredience:
- květák
- mrkev
- 100 g červené čočky
- olej
- čerstvá petrželka
Jak připravit květák s omáčkou po thajsku
- Omáčku připravte tak, že všechny ingredience na omáčku dejte do mixéru a rozmixujte. Navrch přidejte čerstvou petrželku.
- Květák a mrkev nakrájejte, zeleninu vložte do pánve s olejem, osolte a osmahněte. Zalijte vodou a vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Čočku uvařte tak, aby zůstalo trochu tekutiny, stačí jen trochu a přidejte jí k zelenině. Promíchejte.
- Nalijte omáčku na povrch a vařte při vysoké teplotě, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Podávejte s basmati rýží.
Praktické
- Mixujte na jemný hladký krém.
- Při vaření čočky jí nevysušte.
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
- Nevynechte citrónovou šťávu.
Obměna
- Můžete podávat s jakoukoliv přílohou dle vaší chuti.
- Místo gochugaru můžete použít jakoukoliv chilli papričku.
- Místo květáku můžete použít i brokolici.
Děti
- S menším množství soli a oleje a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.
Komentáře
Moc dobré a také rychlé jídlo 😋
Vynikajúci recept a úžasná kombinácia chutí 🥰