Domů > Zdravé recepty > Přílohy > Kaše

Thayir Sadam – jogurtová studená rýže

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Tento recept, pocházející z jižní Indie, má několik jmen. Curd Rice, Dahi Chawal, Thayir Sadam, Bagala Bath, Daddojanam atd. Je to osvěžující pokrm vhodný do teplých dní.

Ingredience
  • 170 g rýže basmati
  • 180 g sójového jogurtu
  • 50 g mrkve
  • 50 g okurky
  • sůl
  • sójové mléko podle potřeby
Na tadku:
  • sezamový olej
  • sušené kari listy
  • černá hořčičná semínka
  • šťáva z asi 2 cm strouhaného zázvoru
  • arašídy
  • zelené jalapeňo

Je víc věcí, které děláme jinak, nejen to, že jíme jinak. Třeba nemáme televizi, sedačku v obýváku, děti nemají v pok...

Jak připravit jogurtovou studenou rýži se zeleninou

  1. Uvařte hodně do měkka.
  2. Vložte do mísy a nechte vychladnout.
  3. Přidejte sůl,  zázvorovou šťávu, nastrouhanou mrkev a okurky, jogurt a promíchejte.
  4. Chcete-li získat velmi krémovou rýži, přidejte podle potřeby sójové mléko.
  5. Připravte tadku – do kastrůlku dejte olej a koření s arašídy, jalapeňo a orestujte.
  6. Nalijte tadku na rýži. Nechte vychladnout.

Praktické

  • Jogurtová rýže má v průběhu hodin tendenci houstnout . V tomto případě přidejte více sójového mléka. Nicméně já dávám přednost kompaktnější konzistenci.
  • Rýže by měla být podávána studená nebo při pokojové teplotě.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt a mléko namísto sójového.
  • Tadka je technika, při které se celé nebo mleté koření krátce osmaží v oleji, aby se uvolnily jejich éterické oleje, čímž se jejich chuť stane aromatičtější. Tato technika je oblíbená v Indii, v Bangladéši, v Pákistánu a na Srí Lance.

Obměna

  • Místo jalapeňa jakoukoliv čerstvou nepálivou papričku.
  • Místo arašídů můžete použít kešu.

Děti

  • S menším množstvím soli a bez tadky vhodné pro děti od 2 let.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Velmi zajímavý a lákavý recept, Vierko, jen mám alergii na papriky. Je nějaká alternativa k papričce?🤔

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýže s cizrnovou trhanicí

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Cuketové nudle v pikantní omáčce

Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Zelený energetický krém

Netradiční polévka nebo omáčka z hrášku. Matcha, citrón a kokosové mléko zaručí zvláštní chuť, která věřím, že nezklame.

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Kokosové zelí

Jednoduchý a rychlý recept, vhodný ke každé obilovině i luštěnině, skvělá volba, pokud nemáte moc času na vaření – během pár minut budete mít na stol...