Domů > Zdravé recepty > Přílohy > Kaše

Thayir Sadam – jogurtová studená rýže

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Tento recept, pocházející z jižní Indie, má několik jmen. Curd Rice, Dahi Chawal, Thayir Sadam, Bagala Bath, Daddojanam atd. Je to osvěžující pokrm vhodný do teplých dní.

Ingredience
  • 170 g rýže basmati
  • 180 g sójového jogurtu
  • 50 g mrkve
  • 50 g okurky
  • sůl
  • sójové mléko podle potřeby
Na tadku:
  • sezamový olej
  • sušené kari listy
  • černá hořčičná semínka
  • šťáva z asi 2 cm strouhaného zázvoru
  • arašídy
  • zelené jalapeňo

Stanislav neskutečně snadno zhubl 15 kg za 3 měsíce, co jí jinak. Ale jak si sami můžete přečíst v jeho příběhu, není...

Jak připravit jogurtovou studenou rýži se zeleninou

  1. Uvařte hodně do měkka.
  2. Vložte do mísy a nechte vychladnout.
  3. Přidejte sůl,  zázvorovou šťávu, nastrouhanou mrkev a okurky, jogurt a promíchejte.
  4. Chcete-li získat velmi krémovou rýži, přidejte podle potřeby sójové mléko.
  5. Připravte tadku – do kastrůlku dejte olej a koření s arašídy, jalapeňo a orestujte.
  6. Nalijte tadku na rýži. Nechte vychladnout.

Praktické

  • Jogurtová rýže má v průběhu hodin tendenci houstnout . V tomto případě přidejte více sójového mléka. Nicméně já dávám přednost kompaktnější konzistenci.
  • Rýže by měla být podávána studená nebo při pokojové teplotě.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt a mléko namísto sójového.
  • Tadka je technika, při které se celé nebo mleté koření krátce osmaží v oleji, aby se uvolnily jejich éterické oleje, čímž se jejich chuť stane aromatičtější. Tato technika je oblíbená v Indii, v Bangladéši, v Pákistánu a na Srí Lance.

Obměna

  • Místo jalapeňa jakoukoliv čerstvou nepálivou papričku.
  • Místo arašídů můžete použít kešu.

Děti

  • S menším množstvím soli a bez tadky vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hajickova.Lenka
18. 8. 2024

V těchto horkých dnech , jako když najdeš. Zasytí, zažene chutě a ještě osvěží. Prostě tvoje jídla, jsou stále TOP 😍

Zatím jenom čtu a sleduji Jana

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýže s cizrnovou trhanicí

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Gaji Bokkeum

Recept pro milovníky korejské kuchyně a pikantního jídla. Korejská klasika vhodná pro léto.

Korejské letní jjigae

Pro milovníky korejské kuchyně, pikantního jídla a polévek, další korejské Jjigae, které stojí za to vyzkoušet.

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Rýže s hráškem a mátou

Rychlá rýže s čerstvým hráškem. Jednoduchý, banální recept, který je ovšem zároveň bohatý na chutě. Určitě vás nezklame, hrášek a máta je neskutečně výborn...