Jsme nejtlustší v historii
Obezita postihuje více než 650 milionů lidí po celém světě. U nás v Česku obezitou trpí přes 27 % mužů. Když se k nim připočítají i ti s nadváhou, dostaneme se na neuvěřitelné číslo 71 % mužů s vyšší než normální váhou. U žen je to 57 % (1). Přesto, že se tento problém dá celkem snadno předcházet a řešit změnou životního stylu, počet lidí s nadváhou se pořád zvyšuje. Co se týče naší republiky, horší čísla naše zdravotní statistiky ještě v historii nikdy nezaznamenaly.
Obézní lidé mají poškozený imunitní systém
Všichni dobře známe pořekadlo našich předků: “Jedno jablko denně a doktora netřeba!” a moderní studie jen potvrzují jeho pravdivost. Konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů (tj. ovoce a zelenina) spolu s dostatkem (ale ne nadbytkem) bílkovin, minerálů (železo, selen, zinek, měď) a vitamínů (A, B6, B9, C, E) pomáhá udržovat silný imunitní sytém.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Naopak jídelníček s vysokým obsahem kalorií, cukru a tuku vede k poškození imunitního systému, zánětům a infekcím. U obézních lidí s nefunkčním imunitním systémem narůstá riziko nakažení se nemocemi jako je například chřipka, zvyšuje se jejich závažnosti a naopak se snižuje účinnost léčby. (2, 3)
V chřipkové sezóně jsou obézní rizikovou skupinou
Několik let zpět proběhla po celém světě epidemie smrtelné chřipky H1N1. Nemocnice se začaly zaplňovat nakaženými a lékaři si všimli, že obézní lidé se začali objevovat v nepřiměřeném počtu a trvalo jim déle, než se vyléčili oproti lidem, kteří nebyli obézní, ani netrpěli nadváhou (4, 5). Obézní organismus produkuje ve zvýšené míře cytokiny (proteiny, které se podílí na zánětlivé reakci), což se jeví jako hlavní faktor přispívající ke zvýšení rizika chřipky.
- Výzkumní pracovníci v Kanadě analyzovali záznamy o chřipce za posledních 12 let (od roku 1996 až do roku 2008) a zjistili, že lidé s obezitou mají mnohem větší pravděpodobnost onemocnění dýchacích cest než ti, kteří nejsou obézní. Dospěli k závěru, že obézní lidé jsou během období chřipky “ohroženi” skrz jejich narušený imunitní systém. (5)
- Nejnovější studie na 1700 lidech za 3 chřipkové sezóny provedená výzkumnými pracovníky z Ameriky a Nikaraguy ukázala, že obezita zvyšuje dobu potřebnou pro uzdravení pacienta. (6) Dokazuje, jak důležité je zastavit epidemii obezity, neboť také zvyšuje riziko infekčních onemocnění.
A to není vše. Obézní lidé jsou také vystaveni vysokému riziku cukrovky 2. typu, vysokému krevnímu tlaku, kardiovaskulárního onemocnění a syndromu spánkové apnoe.
“Denně dostáváme zprávy od našich čtenářů, kteří se dlouhodobě stravuji podle principů Jíme Jinak, že se jim onemocnění koronavirem buď zcela vyhnulo nebo měli průběh velmi mírný. Vůbec mě to nepřekvapuje. My sami jsme stále zdraví a naši přátelé, se kterými se vídáme, jsou také zdraví nebo měli velmi mírný průběh, případně pozitivní test a žádné symptomy,” Eva Cikrytová, zakladatelka projektu Jíme Jinak. “Nepochybuji o tom, že dobrý životní styl hraje zásadní roli v tom, zda onemocníme a jaký bude případně průběh nemoci, pokud už se dostaví. Není to samozřejmě jen o výživě, důležité je taky chodit na vzduch, žít uspokojivé vztahy, dělat, co nás baví a zvládat stres,” dodává.
Jak uzdravit svůj imunitní systém
Stačí změnit životní styl – začít jíst zdravě a hýbat se. Eliminovat zpracované potraviny, jednoduché cukry, bílou mouku a pečivo, živočišné potraviny a místo nich zařadit celistvé přirozené potraviny jako jsou celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, luštěniny, semínka, oříšky, řasy aj. Vědci dokázali, že pacienti, kteří zhubli (snížili tuk v těle, zejména ten viscerální), snížili také zánětlivé reakce organismu způsobené obezitou. (7)
Chcete se sebou něco udělat?
Přidejte se k nám. Začněte používat přirozené zdroje potravin, naučte se je upravit, začněte si jídlo užívat a přitom se zbavovat zbytečné nadváhy a nemocí. Pokud nevíte, kde začít a potřebujete návod, přidejte se do některého z našich programů nebo se přidejte do Klubu Jíme Jinak.
“Pro mě byla změna jídelníčku naprostá záchrana. Přes 30 let mi lékaři nemohli pomoci se zdravotními potížemi, některé nemoci prohlásili za genetické a naordinovali léky na doživotí. Bylo mi s věkem hůř a hůř a kila přibývala. Když jsem začala Jíst Jinak, konečně jsem se mohla pořádně a chutně najíst, kila zmizela a s nimi postupně i chronické nemoci,” říká Eva Cikrytová. Její příběh si můžete poslechnout ve video rozhovoru pro Reflex.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Áno, nad tým som sa aj ja zamýšľala. Kde je problém?
Dobrý den, pěkný článek. Chtěla bych se zeptat v souvislosti s tím jak lidé, když přejdou na toto zdravé stravování hubnou a vyléčí spousty neduhů, tak proč pan Zerzán není atletické postavy po tolika letech zdravého stravování? Je možné, že někdo nezhubne? Pokud ano, čím to je?