Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

To není plíseň! To jsou kořínky.

Často ve skupině na Facebooku někdo píše, že se mu nepodařilo naklíčit semínka, že se na nich udělala plíseň, tak letěla celá várka do koše. Jaká škoda!

Vousatá semínka

Ty malé chlupaté vousky, co mají některá semínka tak výrazná, to není žádná plíseň, to jsou kořínky, respektive kořenové vlásky, které z kořínku vyrůstají.

K čemu mají rostliny kořenové vlásky

Díky kořenový systém rostliny přijímají vodu a živiny. Pokud rostou v půdě, tak mají kořeny ještě funkci stabilizátoru, který je drží ve vzpřímené poloze.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Z kořenů pak vyrůstají kořenové vlásky. Ty jsou tam, kde je absorbována většina živin a vody. Špičky kořenů vytváří na denně intenzivně nové buňky, a tedy i kořenové vlásky. Proto se nám zdá, že nám přes noc semínka zplesnivěla. Ještě večer jste na nich nic neviděli a ránou jsou jako by měla na sobě semínka jemnou vatičku. Protože klíčíme bez půdy a semínka jen proplachujeme, tak rostlinky produkují mnoho buněk, které tvoří tyto vodu a živiny hledající vlásky. Jakmile je namočíte, “plíseň” zmizí, protože kořínky jsou velmi jemné a jednoduše zplihnou.

Nevyhazovat, ale sníst

Až vás tedy příště překvapí bílé chomáčky na klíčcích, ničeho se nelekejte a prostě je snězte.
Na fotce jsou ředkvičky s vlasovými kořínky a rukola klíčená na sítku – na první fotce vrchní část, na druhé spodní s klíčky. Klíčky jsou zrovna čerstvě propláchnuté, přesto je krásně vidět, jak jsou kořínky velmi hojné, protože rukola je klíčená na talířku, do kterého odkapává voda a kořínky se k ní natahují.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katerina
17. 9. 2024

Dobrý den, mám dotaz moje semínka po vyklizení “smrdí” jako když něco necháte dlouho ve vode a ony splesnivý od vody

Libuše
7. 3. 2024

Ahoj, proísm o radu, koupila jsem si misky na nakličování semen a mám dotaz, po naklíčení se to jí celé is kořínky a semínkem nebo se odstříhává ta zelená nať?
Děkuji a hezký den všem :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jak připravit zelené posypky a klíčky na cestách

Jsem zvyklá dávat na každé jídlo čerstvé zelené posypky. Na dovolených však často narážím na to, že petrželka, pórek ani jarní cibulka se na mnoha místech ...

Klíčíme cizrnu

Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i n...
klub
107
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...

Výhonky vojtěšky Alfalfa

Vojtěšku můžete naklíčit a jíst mladičké výhonky s bílými stonky nebo ji můžete nechat růst v květináči a stříhat mladé rostlinky do salátů, jako posypku n...

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...

Klíčíme čočku

Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...