Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu a žampiony s čerstvým špenátem

Uvařeno
sezóna jaro

Večerní rychlovka ve woku ovoněná římským kmínem. Snadná a výborné jídlo, které budete mít připravené cobydup.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 žampiony
  • 1 balíček tofu natural (můžete použít i s řasou, uzené apod.)
  • 1 svazek čerstvého špenátu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 listy čerstvého nebo 1 lžička sušeného medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vody

Zdeněk měl v plánu shodit 5 kg za půl roku – břicho mu totiž překáželo při sportu. Nechal si poradit s jídelníč...

Jak připravit špenát s žampiony a tofu

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, špenát propereme a nakrájíme na proužky, tofu a žampiony na drobné kostičky, česnek na plátečky.
  2. Do woku dáme lžíci oleje a vhodíme cibuli. Osolíme a lehce orestujeme.
  3. Přihodíme žampiony a tofu, posypeme mletým kmínem a zakapeme sójovou omáčkou.
  4. Opět chvilku restujeme a přidáme česnek, medvědí česnek a špenát.
  5. Chvíli mícháme, pak podlijeme troškou vody a pár minut podusíme pod pokličkou.
  6. Podle potřeby můžeme ještě dochutit a podáváme.

Praktické

  • Vytvořit toto jídlo je otázka pár minut. Pokud chcete připravit rychlou večeři, stačí během dušení špenátu dát přihřát již uvařené obilí nebo rychle dát vařit kuskus, bulgur, bílou rýži, těstoviny nebo jáhly. Za 20 minut můžete lahodně večeřet kompletní talíř.
  • Protože zeleninu a luštěninu už máme zastoupenou, stačí přidat obilí. Samozřejmě můžeme si ještě vylepšit talíř další zeleninou, která na talíři chybí – například napařenou mrkví, zelenou posypkou a kvašenou zeleninou.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo tofu seitan, cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a na dochucení hrachovou omáčku nebo více soli namísto sójové omáčky.
  • Pro bezlepkovou dietu podávejte s bezlepkovou obilovinou (rýže, pohanka, jáhly apod.)

Obměna

  • Můžete směs zjemnit použitím rostlinné smetany, případně vytvořit omáčku zavařením trošky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Změnou koření dostanete novou chuť.
  • Pokud použijete tofu s řasou či bylinkami, uzené či smažené, bude mít pokrm opět jinou chuť.
  • Máte-li po ruce divokou zeleninu jako kopřivy, žabinec, bršlici apod., neváhejte je přidat ke špenátu!

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti cca od 2 let, ale šetříme olejem, solí a dochucovadly. Vaříme-li zároveň pro malé dítě, dochutíme si jídlo sójovou omáčkou, kořením a smetanou až po odebrání porce pro dítě. Miminkům můžeme ze stejných ingrediencí uvařit v samostatném kastrůlku jen ve vodě nebo s trochou oleje a soli či bez podle věku dítěte, ale vynecháme koření a smetanu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes s koprivami a horou medvediho cesneku misto spenatu plus doplneno dresinkem z horcice a tahini a naprosty luxus :-)

Prosím Vás, mletý kmín dáváte římský nebo normální?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Chalupářské ražničí bez masa

Na těchto zdravých špízech si jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hl...