Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu s cuketou

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna léto

Lehké a chutné jídlo, které je skvělou volbou pro letní dny. Rychlý recept, který máte během pár minut na stole.

Ingredience
  • tofu natural
  • cuketa
  • olej
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • špetka gochugaru (chilli na kimchi)
  • mandle
  • voda
  • pažitka
  • česnek

Před třiceti lety měla dcera divný kašel. Byly jí dva roky a čekala nás drsná diagnóza – bronchiální astma. Pro...

Jak připravit pečené tofu s cuketou

  1. Ve skleněné nádobě, ve které budete tofu péct, smíchejte tamari, ocet, sirup, gochugaru, vymačkaný česnek a vodu.
  2. Do tofu udělejte řezy, jak vidíte na fotce.
  3. Nakrájejte cukety.
  4. Vše dejte marinovat do připravené marinády.
  5. Přidejte mandle a nakonec pokapejte olejem.
  6. Pečte v horkobzdušné fritéze na 180°C 15 minut a poté na 195°C po dobu 5 minut.
  7. Posypejte pažitkou a podávejte.

Praktické

  • Podávejte jak je libo, při přípravě receptu bylo podáváno s rýží Thayir Sadam.
  • Výhoda fritézy je patrná právě v horku, kdy nahřívat troubu kvůli jedné porci je trochu hřích, ale pokud fritézu nemáte, můžete upéct samozřejmě i v troubě.
  • Šťávou, která se vytvořila při pečení, polijte tofu.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.

Obměna

  • Místo cukety můžete použít jakoukoliv sezonní zeleninu, která nevyžaduje dlouhou dobu pečení.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme gochugaru.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

U nás se prodávají takový papírový košíčky do fritézy, to je šikovný a ja si teď objednala fritezu se skleněným košem, tak mam radost a budu zkoušet 🙂 Vierko včera jsem dělala obměnu tohoto receptu, dala jsem k tofu hřiby a cibuli a bylo to skvělé 🙂

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, tofu dáváte do fritézy v pečící nádobě, tj. třeba z varného skla,..Mám fritézu krátce a nemám ještě vše vychytané. A co pečící papír, je tam možno dát? Zatím další nádobu do fritezy na pečení nemám. Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Daikon rolky

Daikon rolky jsou lehký a chutný pokrm, kde tenké plátky daikonu obalují voňavou směs, která se při opékání krásně propeče. Díky jednoduché přípravě a skvě...

Křupavé tofu v krustě z quinoy

Jednoduchý a rychlý recept, při kterém můžete využít přebytky quinoy z předchozího vaření. Quinoa vytvoří na tofu křupavou krustičku, koření mu dodá lahodn...

Vietnamská nádivka

Vyzkoušejte tuto netradiční nádivku s tofu, houbami a zeleninou inspirovanou vietnamským receptem.

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

Gaji Bokkeum

Recept pro milovníky korejské kuchyně a pikantního jídla. Korejská klasika vhodná pro léto.

Korejské letní jjigae

Pro milovníky korejské kuchyně, pikantního jídla a polévek, další korejské Jjigae, které stojí za to vyzkoušet.