Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Tofu s rýží a celerem

Uvařeno
bez lepku
bez vajec

Pro milovníky jednoduchých a rychlých receptů, syté a výrazné jídlo, které doufám zachutná i vám.

Ingredience
1 porce
Na celer:
  • několik plátků celeru
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžičky tamari
  • stroužek prolisovaného česneku
  • olej
Na tofu s rýží:
  • tofu natural
  • kus pórku
  • olej
  • špetka černuchy
  • špetka kmínu
  • špetka kurkumy
  • špetka mleté papriky
  • špetka sušeného zázvoru
  • sůl
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva z půlky malého citrónu
  • basmati rýže
  • čerstvá cibulka

Chtěla jsem změnit všechno a hned. Neuvědomila jsem si, že beru tělu drogu a bylo mi hrozně. Bolela mě hlava, byla js...

Jak připravit celerové plátky s rýží a tofu

  1. Nakrájejte celer na tenčí plátky.
  2. V misce promíchejte hořčici, tamari a prolisovaný česnek. V kašičce obalte plátky celeru.
  3. Pekáček potřete olejem a plátky pečte v troubě bez otáčení do změknutí celeru.
  4. Dejte vařit rýži, jak jste zvyklí.
  5. Na pánev dejte olej, pórek nakrájený na malé kousky a všechno koření. Lehce osmahněte a podlijte trochou vody, aby se pórek nepálil.
  6. Po několika minutách prsty rozdrobte tofu na pánev, podlijte troškou vody a asi 4 minuty duste. Ke konci varu přidejte citrónovou šťávu a lahůdkové droždí. Promíchejte.
  7. Servírujte rýži s plátky i tofu posypané cibulkou.

Praktické

  • Celer můžete péct i ve fritéze.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou, pohankovou nebo cizrnovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Můžete přidat jakoukoliv posypku.
  • Místo rýže můžete použít jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Je to jen pro klubaky děkuji.

Skvělé Vierko, moc jsem si pochutnala, díky ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špízy z fritézy

Křupavé špízy z tofu podávané s pikantní omáčkou. Nenechte se odradit množstvím ingrediencí, je to opravdu snadné a během chvíle připravíte velkou dobrotu....

Tofu s cuketou

Lehké a chutné jídlo, které je skvělou volbou pro letní dny. Rychlý recept, který máte během pár minut na stole.

Podzimní linguine s kaštany

Typický podzimní recept plný chutí, barev a kontrastů. Nám moc chutnal, doufám, že potěší i vás.

Žampiony s tofu na rýžových těstovinách

Snadný, rychlý a zdravý oběd či večeře. Smícháním pár ingrediencí dostaneme chutný pokrm.

Nadívané Portobello

K podzimu patří houby a toto je malý nápad jak podávat houby portobello. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo jako efektní předkrm, kterým zaručeně ohro...

Daikon rolky

Daikon rolky jsou lehký a chutný pokrm, kde tenké plátky daikonu obalují voňavou směs, která se při opékání krásně propeče. Díky jednoduché přípravě a skvě...