Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Ingredience
Na zálivku:
  • mrkev
  • žlutá řepa
  • žlutá cuketa
  • rukola
  • jarní cibulka
  • pažitka
  • citrónová šťáva
  • jablečný ocet
  • olivový olej
  • sezamové semínko
  • čerstvé oregáno (pár lístečků)
  • sůl
Ostatní:
  • čočka beluga
  • rýže basmati
  • tofu natural
  • tamari
  • datlový sirup
  • sůl
  • voda

Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhoten...

Jak připravit tofu se sladkokyselým zeleninovým dipem

  1. Dejte marinovat tofu do směsi tamari, trochy datlového sirupu, vody a jablečného octa.
  2. Dejte vařit čočku a po uvaření dejte stranou.
  3. Uvařte rýži, jak jste zvyklí. Po uvaření dejte stranou.
  4. Zatímco se vaří rýže a čočka, nasekejte na velmi malé kousky všechnu zeleninu a dejte jí do misky. Osolte a zalijte citrónovou šťávou, olivovým olejem a jablečným octem. Přidejte čerstvé oregáno. Opražte sezamové semínko a přidejte do zálivky.
  5. Do kastrůlku dejte tofu i s marinádou a poduste asi 5 minut.
  6. Smíchejte čočku s rýží a trochu osolte. Na ní položte tofu nakrájené na plátky a polijte zálivkou.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Zeleninu krájejte na malinké kousky, bude hezky vypadat a lépe se ochutí.
  • Zálivka je zálivka, má být tekutá a proto nešetřete na oleji, octu ani citrónové šťávě.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Pokud si uvaříte rýži a čočku předem, máte toto jídlo na stole během pár minut. Můžete využít zbytky obilovin a luštěnin z předchozích jídel.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít třeba mirin.
  • Použijte jakoukoliv sezónní zeleninu dle vaší chuti a zásob.
  • Pokud chcete jídlo pikantnější, použijte do zálivky čerstvou chilli papričku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
8. 7. 2022

Milá Vierko Vodrážková já se klaním a znovu tleskám, tohle byla jízda. Vše se krásně doplňuje, ta marináda na tofu je geniální a ten luxusní salátek je už jen třešničkou na dortu. Díky moc za úžasný recept 💓

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...
25
32

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Tofu Katsu Curry

Křupavé tofu a krémové kari, skvělý lehký oběd nebo večeře. Na tomto jídle si jistě pochutnají i ti, kteří zatím nemají tofu příliš v oblibě.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...