- přírodní tofu
- strouhanka (kukuřičná)
- hrubá kukuřičná mouka
- petrželka
- česnek
- sůl
- umeocet
- tamari
- datlový sirup
- sezamová semínka
- olivový olej
- rýže basmati
- strouhaný kokos
- kešu ořechy
- hořčičná semínka
- 2 tobolky kardamonu
- 2 hřebíčky
- kousek skořice
- citrónová šťáva
- 1 čajová lžička kuzu
Jak připravit křupavé marinované tofu v krustě s kokosovou rýží
- Do misky nalijte tamari, umeocet, datlový sirup, vodu. Množství ingrediencí volte podle chuti. Vše smíchejte v marinádu. Marinádu ochutnejte a popřípadě dolaďte.
- Tofu blanšírujte 1 minutu ve vodě. Poté ho dejte marinovat alespoň na 1 hodinu do připravené marinády.
- V míse smíchejte strouhanku a kukuřičnou mouku, sůl, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku.
- Vezměte marinované tofu, potřete ho olivovým olejem a dobře obalte ve strouhankové směsi, aby přilnula.
- Uvařte rýži.
- Na suchou pánev dejte kokos, semínka hořčice, skořici, hřebíček, kešu ořechy a kardamom. Pražte do chvíle, než se rozvoní, dejte pozor, abyste nespálili kokos. Přidejte olivový olej a znovu orestujte.
- Obalené tofu vložte do trouby, lehce pokapejte olivovým olejem a upečte z obou stran dozlatova. Zatímco se tofu peče, přidejte rýži do pánve s kořením a promíchejte. Dochuťte solí, odstraňte kardamon, hřebíček a skořici. Pokapejte citrónovou šťávou a promíchejte.
- Kuzu rozpusťte ve studené vodě a smíchejte se zbylou marinádou. Přidejte sezamová semínka. Míchejte a vařte na silném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
- Podávejte rýži s tofu, zalijte omáčkou a přidejte zeleninu podle chuti. Posypejte čerstvou petrželkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nezapomeňte povařit 1 minutu tofu ve vodě! V troubě pečené potraviny vysychají víc, jak připravené jinou technikou. Pokud nechcete mít z tofu vysušenou gumu, určitě tento krok nevynechte.
- Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou strouhanku, např. kukuřičnou.
Obměna
- Podávejte se sezonní zeleninou. Při přípravě receptu jsme použili fazolky a rajčátka pro letní verzi receptu.
- Místo datlového sirupu použijte vaše oblíbené sladidlo.
Děti
- Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vierko, tak dnešní oběd – akorát jsem to trochu vysušila, pořád mi to nepřišlo opečené..:)) – možná příště zkusím normálně na pánvi…nezkoušela jsi? a ještě jsem tofu rozkrojila na dva plátky, tak bylo to trochu tužší..ale moc dobré, manžel si přidal..
Jen si říkám, jestli by nebylo lepší, jak se dává na pánev kokos a koření, dát nejdříve to koření , aby se to rozvonělo, a pak nakonec kokos, protože ten je velmi rychle opražený…
Veganský “steak” od Vierky ❤️