Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu v krustě s kokosovou rýží (bez lepku)

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Pokud milujete tofu a nebo se mu teprve snažíte přijít na chuť, tento bezlepkový recept je pro vás jak dělaný. Je i poměrně rychlý, tak se nedejte odradit množstvím ingrediencí. Pokud chcete docílit správné vůně a chuti pokrmu, snažte se nic nevynechat.

Ingredience
  • přírodní tofu
  • strouhanka (kukuřičná)
  • hrubá kukuřičná mouka
  • petrželka
  • česnek
  • sůl
  • umeocet
  • tamari
  • datlový sirup
  • sezamová semínka
  • olivový olej
  • rýže basmati
  • strouhaný kokos
  • kešu ořechy
  • hořčičná semínka
  • 2 tobolky kardamonu
  • 2 hřebíčky
  • kousek skořice
  • citrónová šťáva
  • 1 čajová lžička kuzu

Katka má jedno dítě živené od malička jinak, druhé přeučené. Má zkušenosti se školkou i se školou. Sama brala léky na...

Jak připravit křupavé marinované tofu v krustě s kokosovou rýží

  1. Do misky nalijte tamari, umeocet, datlový sirup, vodu. Množství ingrediencí volte podle chuti. Vše smíchejte v marinádu. Marinádu ochutnejte a popřípadě dolaďte.
  2. Tofu blanšírujte 1 minutu ve vodě. Poté ho dejte marinovat alespoň na 1 hodinu do připravené marinády.
  3. V míse smíchejte strouhanku a kukuřičnou mouku, sůl, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku.
  4. Vezměte marinované tofu, potřete ho olivovým olejem a dobře obalte ve strouhankové směsi, aby přilnula.
  5. Uvařte rýži.
  6. Na suchou pánev dejte kokos, semínka hořčice, skořici, hřebíček, kešu ořechy a kardamom. Pražte do chvíle, než se rozvoní, dejte pozor, abyste nespálili kokos. Přidejte olivový olej a znovu orestujte.
  7. Obalené tofu vložte do trouby, lehce pokapejte olivovým olejem a upečte z obou stran dozlatova. Zatímco se tofu peče, přidejte rýži do pánve s kořením a promíchejte. Dochuťte solí, odstraňte kardamon, hřebíček a skořici. Pokapejte citrónovou šťávou a promíchejte.
  8. Kuzu rozpusťte ve studené vodě a smíchejte se zbylou marinádou. Přidejte sezamová semínka. Míchejte a vařte na silném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
  9. Podávejte rýži s tofu, zalijte omáčkou a přidejte zeleninu podle chuti. Posypejte čerstvou petrželkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Nezapomeňte povařit 1 minutu tofu ve vodě! V troubě pečené potraviny vysychají víc, jak připravené jinou technikou. Pokud nechcete mít z tofu vysušenou gumu, určitě tento krok nevynechte.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou strouhanku, např. kukuřičnou.

Obměna

  • Podávejte se sezonní zeleninou. Při přípravě receptu jsme použili fazolky a rajčátka pro letní verzi receptu.
  • Místo datlového sirupu použijte vaše oblíbené sladidlo.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, tak dnešní oběd – akorát jsem to trochu vysušila, pořád mi to nepřišlo opečené..:)) – možná příště zkusím normálně na pánvi…nezkoušela jsi? a ještě jsem tofu rozkrojila na dva plátky, tak bylo to trochu tužší..ale moc dobré, manžel si přidal..
Jen si říkám, jestli by nebylo lepší, jak se dává na pánev kokos a koření, dát nejdříve to koření , aby se to rozvonělo, a pak nakonec kokos, protože ten je velmi rychle opražený…

Jaroslav Hlávka
9. 9. 2024

Veganský “steak” od Vierky ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dhál z červené čočky a dýně s bulgurem

Kompletní jídlo na oběd nebo večeři, které zasytí, zahřeje v chladném počasí a nebude vám po něm těžko. Dhál je oblíbený pokrm nejen v Asii, ale už i u nás...

Grilovaná zelenina z trouby

Perfektní způsob, jak naučit vaši rodinu jíst zeleninu. V této podobě chutná každému.

Gratinovaná rajčata

Máte velkou úrodu rajčat a hledáte inspiraci jak s nimi naložit? Zkuste toto lehké a voňavé letní jídlo, které si můžete připravit i na grilu.

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...

Žlutá rýže s kurkumou, zázvorem a glazovaným tofu

Tohle jídlo, i když vypadá velmi svěže, dokáže krásně zahřát. Kardamom, kurkuma a zázvor se postarají o jedinečnou výraznou chuť rýže.

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.