- 200 g tofu natural
- trocha soli
- 4 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- lžička sojové omáčky
- lžička umeoceta nebo citronové štávy
- 2 kysané okurky nebo zelí
- lžička hořčice nebo zázvorové šťávy (nemusí být)
- vývar nebo voda
Jak připravit tofunézu
- Tofu vaříme 5 až 10 minut ve slané vodě.
- Na oleji orestujeme cibuli se solí. S olejem ani cibulí nešetříme. Majonézy jsou oleje plné a chceme docílit podobné nebo ještě lepší chutě.
- Nožovým mixérem rozmixujeme uvařené tofu s orestovanou cibulí. Podle potřeby opatrně přidáme trochu vývaru, abychom dosáhli požadované konzistence omáčky, znovu pomixujeme až dostaneme kýženou krémovou konzistenci.
- Podle chuti pak přidáme umeocet, sojovou omáčku a strouhané kysané okurky. S dochucovadly nešetříme.
- Na pikantnosti můžeme přidat ještě lžičkou hořčice či lžící zázvorové šťávy.
- Podle zásob a nálady můžeme přidat ještě čerstvé bylinky, zeleninu apod.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Skladujte zavřené v lednici a během pár dnů spotřebujte.
- Tofunézu využijeme při přípravě zálivek na saláty nebo všude tam, kde bychom si jindy dříve dali na talíř tatarku, tedy ke smaženým pokrmům, karbanátkům apod.
- Místo v extra hrnci se slanou vodou můžete tofu prostě hodit do polévky, kterou zrovna vaříte.
- Nechce-li se vám špinit dva hrnce (jeden na povaření tofu a druhý na restování cibulky), můžete vynechat cibuli.
- Abychom do přípravy dostali olej, přidáme ho do vody, ve které se tofu vařilo. Ať se alespoň prohřeje – olej potřebuje tepelně upravit, aby nám neškodil. Dále postupujeme jako v předchozím receptu.
- Další úsporu času můžeme docílit tak, že okurku nebudeme strouhat, ale rovnou ji do omáčky rozmixujeme.
- Pokrm je bezlepkový, pokud použijete sójovou omáčku tamari.
- Pokud nemůžete jíst sójové výrobky, vyzkoušejte čočkovou majonézu nebo cuketézu.
- Pokud nemáte čas tofunézu vyrábět, můžete si ji koupit ve zdravé výživě.
Děti
- Tofunéza je vhodná jako zpestření pro děti od dvou let, ale nedáváme jim velké množství.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaam ♥️
Taky mám po rozmixování tyčákem drobounké minikousky, ale chuťově moc dobrá. Jen místo vývaru z tofu jsem ředila nálevem z okurek. Dala jsem lžičku hořčice a jinak vše dle receptu. Ta konzistence by se dala řešit tím, že použijeme silken tofu a možná bych i přidala víc oleje. Jímá mě tedy hrůza, při představě, kolik oleje asi má v sobě klasik nebo i vege majonéza, ale na tu chuť i konzistenci by to asi fakt chtělo přidat…