- 200 g vařených adzuki fazolí
- 1 červená cibule
- kousek syrového červeného zelí
- 1/2 šálku celozrnných rýžových vloček
- olej
- sůl
- pepř
- 1 lžíce lupinové mouky
- 2 lžíce strouhanky bez lepku
- tamari
- umeocet
- 3 stroužky česneku
Jak připravit bezlepkové smažené fazolové kuličky Tokyo balls
- Vločky dejte do šálku a zalijte je vodou. Nechte je asi 15 minut nasát tekutinu a změknout.
- Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a zelí. Jemně orestujte a přidejte trochu umeoctu.
- Když je cibule změklá, přidejte do pánve prolisovaný česnek, přidejte vařené adzuki a rýžové vločky, které absorbovaly vodu. Pokapejte 2 lžícemi tamari, přidejte sůl a pepř a vařte několik minut, aby se všechny chutě a vůně hezky propojily.
- Stáhněte ze sporáku, vezměte asi dvě třetiny směsi a trochu ji rozmixujte. Rozmixovanou a nerozmixovanou část směsi dejte do misky, přidejte bezlepkovou strouhanku a lupinovou mouku. Dobře promíchejte a nechte odpočívat 1 hodinu v chladničce.
- Nyní vytvořte kuličky a pečte v pánvi na oleji, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Směs může odpočívat v chladničce i déle, takže si kuličky můžete připravit s předstihem. Osmažení pak bude záležitost pár minut.
- Jsou výborné s jakýmkoliv salátem.
- Skvělé jsou jak ještě teplé, tak i vychladlé.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Místo lupinové mouky můžete použít třeba cizrnovou.
- Pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, použijte vločky ovesné.
- Kuličky je možné namísto smažení i upéct v troubě.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Netuším, co jsem udělala špatně, ale během smažení se mi úplně rozpadly na drť… Já jsem tedy taky nahrazovala, lupinovou mouku jsem doma neměla, tak jsem dala cizrnovou, totéž s rýžovými vločkami – místo nich jsem dala jemné ovesné vločky s vlákninou (Emco), místo zelí také žampiony… Nevím… Příště je možná zkusím péct v troubě, ale to zase nevím, na kolik stupňů a na jakou dobu, nevíte někdo?
To je skvělá zpráva za kterou děkuji. Chytře jste si poradila i s obměnou, to je dobře, protože ne všem se to daří. Krásný 2021 i vám😘