- 200 g vařených adzuki fazolí
- 1 červená cibule
- kousek syrového červeného zelí
- 1/2 šálku celozrnných rýžových vloček
- olej
- sůl
- pepř
- 1 lžíce lupinové mouky
- 2 lžíce strouhanky bez lepku
- tamari
- umeocet
- 3 stroužky česneku
Jak připravit bezlepkové smažené fazolové kuličky Tokyo balls
- Vločky dejte do šálku a zalijte je vodou. Nechte je asi 15 minut nasát tekutinu a změknout.
- Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a zelí. Jemně orestujte a přidejte trochu umeoctu.
- Když je cibule změklá, přidejte do pánve prolisovaný česnek, přidejte vařené adzuki a rýžové vločky, které absorbovaly vodu. Pokapejte 2 lžícemi tamari, přidejte sůl a pepř a vařte několik minut, aby se všechny chutě a vůně hezky propojily.
- Stáhněte ze sporáku, vezměte asi dvě třetiny směsi a trochu ji rozmixujte. Rozmixovanou a nerozmixovanou část směsi dejte do misky, přidejte bezlepkovou strouhanku a lupinovou mouku. Dobře promíchejte a nechte odpočívat 1 hodinu v chladničce.
- Nyní vytvořte kuličky a pečte v pánvi na oleji, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Směs může odpočívat v chladničce i déle, takže si kuličky můžete připravit s předstihem. Osmažení pak bude záležitost pár minut.
- Jsou výborné s jakýmkoliv salátem.
- Skvělé jsou jak ještě teplé, tak i vychladlé.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Místo lupinové mouky můžete použít třeba cizrnovou.
- Pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, použijte vločky ovesné.
- Kuličky je možné namísto smažení i upéct v troubě.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Netuším, co jsem udělala špatně, ale během smažení se mi úplně rozpadly na drť… Já jsem tedy taky nahrazovala, lupinovou mouku jsem doma neměla, tak jsem dala cizrnovou, totéž s rýžovými vločkami – místo nich jsem dala jemné ovesné vločky s vlákninou (Emco), místo zelí také žampiony… Nevím… Příště je možná zkusím péct v troubě, ale to zase nevím, na kolik stupňů a na jakou dobu, nevíte někdo?
To je skvělá zpráva za kterou děkuji. Chytře jste si poradila i s obměnou, to je dobře, protože ne všem se to daří. Krásný 2021 i vám😘