Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Topinamburová kari polévka

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

V chladných dnech nic nepřijde vhod víc, než talíř horké polévky. Tato topinamburová polévka nejen úžasně zahřeje, ale i zasytí a provoní celý byt dalekým Orientem.

Ingredience
2 porce
Na polévku:
  • 1 hrnek nakrájených topinambur
  • 4 polévkové lžíce žluté čočky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička garam masaly
  • 2 čajové lžičky žluté kari pasty
  • sůl
  • 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • koriandr
Na kešu smetanu:
  • 1/2 hrnku namočených kešu
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy
  • sůl
  • 120 ml vody
Na ozdobení:
  • koriandr
  • 2 polévkové lžíce kešu ořechů
  • krutonky z kváskového chleba

Myslela jsem si, že kuřecí kůži a celulitidu prostě mám a mít budu. Stejně jako migrény a špatnou pleť. Jídlem se to ...

Jak připravit krémovou kari polévku z topinambur

  1. Na olivovém oleji zprudka zarestujeme kari pastu, kurkumu, garam masalu a nasekaný česnek, přisypeme topinambury, žlutou čočku a zalijeme vývarem/vodou. Osolíme, přidáme trochu koriandru i se stonky a vaříme do změknutí.
  2. Do mixéru dáme kešu, sůl, vodu a citrónovou šťávu a rozmixujeme na hladkou smetanu.
  3. Do uvařené polévky dáme asi 3/4 smetany (zbytek si necháme na ozdobení) a polévku rozmixujeme na hladký krém. Pokud se nám zdá příliš hustá, přidáme ještě trošku vývaru/vody.
  4. Polévku ozdobíme koriandrem, zbytkem smetany, orestovanými kešu ořechy a krutonky.

 

Praktické

  • Množství kari pasty uzpůsobte své chuti.
  • Pokud máte alergii na ořechy, zvolte ovesnou či sójovou smetanu a polévku posypte orestovanými slunečnicovými semínky.
  • Smetana se může zdát díky citrónové šťávě kyselejší, ale k polévce se to skvěle hodí.
  • Při bezlepkové dietě použijte krutony z bezlepkového chleba nebo je zcela vynechte.

Obměna

  • Žlutou čočku můžete nahradit červenou čočkou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
24. 5. 2024

Mnaaaaaaaaaaaaaaam ♥️

Slavomíra
3. 2. 2024

Dostala som chuť na placky
https://www.jimejinak.cz/kroupove-zelnaky/
a našla k nim do kompletky túto polievku (včera som ulovila tominabury v akcii)_výborná kombinácia👌,s červ. šošovicou,hlivou,dokonca som spravila smotanu,ktorú pridávam výnimočne do jedál,ale sem pasovala a recept si ukladám nielen medzi polievky,ale aj do zložky pre návštevy😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Hlíva na kari

Podzim je tady a přišel čas zahřívacích jídel. Hlíva ústřičná v kombinaci s kari to splňuje dokonale. Navíc pokud uvaříte fazole předem, máte rychle hotový...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...