- cca 450 g topinambur
- cca 0,5 l vývaru/vody
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- sůl
- na ozdobení: pražené dýňové semínko a klíčky
Jak připravit krémovou polévku z topinambur
- Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako topimanbury. Ty neloupeme, pouze odkrojíme případné tuhé stopky či hnědé části hlíz.
- Na oleji osmahneme cibulku se solí.
- Přidáme k ní na kostky nakrájené topinambury a promícháme.
- Krátce orestujeme, zalijeme vývarem (nedáváme hned všechen) a dusíme pár minut do změknutí.
- Cca po 10 minutách polévku rozmixujeme do hladka, podle potřeby doředíme vývarem a můžeme podávat.
- Polévka nepotřebuje žádné dochucení, sama o sobě je sladká a smetanová.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Praktické
- Polévka je krásně sladká a nepotřebuje žádné další dochucení. Můžete ji samozřejmě přikyselit přidáním octa nebo umeocta (ten i přisolí).
- Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.
Obměna
- Do polévky můžete samozřejmě přidat podle chuti kmín, pepř a další koření.
- Do polévky můžeme přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
- Změnu udělá i přidaná lžíce bílého misa.
- Do zimní verze můžeme přidat česnek nebo zázvoru, jindy můžeme použít bylinky jako majoránku, bazalku apod.
Děti
- Tato polévka je vhodná pro děti od 1 roku, mladším nedáváme sůl a olej, uvaříme jen ve vývaru bez smažení a solení.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prosím o radu😉. Asi jsem vypěstovala nějaké speciální topinambury 😁, protože já je mám zvenku červené a uprostřed bílé, jsou poměrně malé, a když to uvařím, tak jsou stejně tak nějak natvrdé. Může to být nějakým druhem? Tedy, ne že bych je vyhodila, na to jsem moc šetrná 😉, a navíc mám vlastní extra bio, ale docela bych ráda ozkusila onu zde uvedenou polévku. Prosím o radu, milé moje kolegyně 😊. Ja
Evi, JJ me opet privedlo k vareni podle receptu, hlavne ze zvedavosti, abych vyzkousela jine chutove kombinace, nez na ktere jsem dlouhodobe zvykla. A tahle maximalne jednoducha dobrota je naprosto dokonala, vubec nechapu :D diky za recept!💚